Potrivit prevederilor legale în vigoare, proprietarii sau deţinătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcţii, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole au obligaţia să desfăşoare lucrări de prevenire, combatere şi distrugere a buruienii ambrozia (Ambrosia artemisiifolia), pentru evitarea instalării şi răspândirii vegetaţiei adventive invazive şi eliminarea ei, pe terenurile intravilane sau extravilane. Toate aceste obligații se regăsesc în Legea nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, cu modificările şi completările ulterioare stabilite prin Legea nr. 129/2020 şi Legea nr. 272/2023.
„În scopul distrugerii buruienii ambrozia şi al prevenirii răspândirii acesteia, proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole vor desfăşura, periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante şi apariţia primelor inflorescenţe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an sau în termen de 15 zile de la primirea unui avertisment din partea autorităţilor publice locale, lucrări de întreţinere a terenurilor prin smulgere, erbicidare sau alte lucrări şi metode specifice. Aceste măsuri se menţin, până la sfârşitul perioadei de vegetaţie a buruienii ambrosia”, anunță APM.
Ce trebuie să știe maramureșenii este că nerespectarea acestor obligaţii constituie contravenţie şi se sancţionează cu avertisment, însă nerespectarea prevederilor din avertisment constituie contravenţie şi se sancţionează, cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei, pentru persoanele fizice, şi cu amendă, de la 10.000 lei la 20.000 lei, pentru persoanele juridice. Autorităţile administraţiei publice locale trebuie să acorde o atenţie corespunzătoare combaterii acestei specii de plantă invazivă, atât în intravilanul localităţilor, cât şi în zonele învecinate acestora.
Dragoș HOJDA