IMPORTANT
Ce transporturi sunt monitorizate și cine trebuie să folosească sistemul e-Transport
Publicat cu
8 luni in urmape
De
Hojda DragosMinisterul Finanțelor și Agenția Naționalã de Administrare Fiscalã (ANAF) au elaborat Ghidul privind Sistemul național e-Transport, o componentă importantă în digitalizarea ANAF, prin care se urmãrește creșterea capacitãții administrative de combatere a fraudei fiscale. ANAF a anunțat că prin raportarea în sistemul e-Transport, operatorii de transport sunt obligați sã transfere, pe toatã durata traseului, datele curente de poziționare ale vehiculului în Sistemul RO e-Transport.
„Este un sistem creat special pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudã și evaziune fiscalã care pot apãrea în domeniul transporturilor rutiere de mãrfuri, pentru cei care aleg sã efectueze livrãri sau transferuri neoficiale, care duc la pierderi fiscale pentru stat și la distorsiuni în concurența corectã între companii. Prin intermediul RO e-Transport, autoritãțile pot monitoriza în timp real mișcãrile de mãrfuri pe drumurile naționale, identificând și investigând potențialele cazuri de nereguli sau de fraudã fiscalã. În final, sistemul RO e-Transport reprezintã o componentã vitalã din ecosistemul de modernizare și eficientizare a administrației fiscale pe care îl implementãm anul acesta”, a explicat ministrul Marcel Boloș.
Foarte important de precizat este că pentru monitorizarea transporturilor de bunuri, Sistemul RO e-Transport va prelua date din sistemele proprii de poziționare în situația în care autovehiculele de transport marfã sunt dotate cu astfel de sisteme sau de la dispozitive de tip terminal de telecomunicații care utilizeazã tehnologii de poziționare și transmisie de date prin satelit, pe care va fi instalat software-ul pus la dispoziție, în mod gratuit, de Centrul Național pentru Informații Financiare din cadrul Ministerului Finanțelor.
Ce transporturi sunt monitorizate
Categoriile de vehicule rutiere care fac obiectul monitorizãrii în Sistemul RO e-Transport sunt cele care au o masã maximã tehnic admisibilã de minimum 2,5 tone, încãrcate cu bunuri cu risc fiscal ridicat cu o masã brutã totalã mai mare de 500 kg sau o valoare totalã mai mare de 10.000 de lei, aferente cel puțin unei partide de bunuri care face obiectul transportului.
Cine trebuie sã utilizeze sistemul e-Transport
La nivel național, obligațiile declarãrii datelor cu privire la transportul bunurilor cu risc fiscal ridicat revin furnizorului din România, în cazul tranzacțiilor interne, operatorului economic care transportã, încarcã și descarcã pe teritoriul României bunuri cu risc fiscal ridicat. Pe de altă parte, obligațiile declarării datelor cu privire la transportul internațional al bunurilor revin destinatarului înscris în declarația vamalã de import, respectiv expeditorului înscris în declarația vamalã de export, în cazul bunurilor care fac obiectul operațiunilor de import sau export, dupã caz, beneficiarului din România, în cazul achizițiilor intracomunitare de bunuri, furnizorului din România, în cazul livrãrilor intracomunitare de bunuri, depozitarului, în cazul bunurilor care fac obiectul tranzacțiilor intracomunitare aflate în tranzit, atât pentru bunurile descãrcate pe teritoriul României spre depozitare sau pentru formarea unui nou transport din una sau mai multe partide de bunuri, cât și pentru bunurile încãrcate dupã depozitare sau dupã formarea unui nou transport pe teritoriul național din una sau mai multe partide de bunuri.
Potrivit ANAF transportatorul rutier este obligat să asigure transferul datelor curente de poziționare a vehiculului de transport, care fac obiectul declarației, pe toatã durata traseului de transport al bunurilor care fac obiectul monitorizãrii prin Sistemul RO e-Transport, să echipeze vehiculele de transport cu dispozitive de tip terminal de telecomunicații care utilizeazã tehnologii de poziționare și transmisie de date prin satelit, respectiv să pună la dispoziția șoferului codul UIT3 primit, care este generat de Sistemul RO e-Transport, prin intermediul cãruia se identificã datele aferente unei partide de bunuri.
Dragoș HOJDA
Similar
Fake News legat de banii din conturile românilor. Ce spune ANAF
Principalele noutăți aduse în domeniul RO e-Transport
ANAF – Modificare fiscală cu impact pentru 2 milioane de români
ANAF, cu ochii pe șoferii de ridesharing. Nu-și declară veniturile
FINANCIAR – ANAF intensifică controalele fiscale!
ÎN 30 DE ZILE – Cei care închiriază locuințe, garaje ori spații comerciale trebuie să depună Declarația unică
RUGBY – CSM Știința Baia Mare s-a despărțit de trei jucători
VIDEO – Celebrul Sebastian Loeb s-a răsturnat cu Dacia Sandriders la Raliul Dakar
CAVNIC – Raliul Zăpezii se desfășoară în perioada 31 ianuarie – 1 februarie
FINAL DE VACANȚĂ – Elevii se întorc la cursuri
PIAȚA MUNCII – Care sunt joburile aflate în cel mai mare pericol
Vezi ce efecte negative au antibioticele si paracetamolul
Destinatii de vacanta: Creta – Cele mai frumoase locuri de pe Insula lui Zeus
SPITALUL MUNICIPAL SIGHETU MARMAȚIEI – Programări online pentru consultații
Telefonul de 200 lei preferat de interlopi şi urât de poliţişti. Şi Cherecheș îl avea la el când a fugit
Apa structurata, apa energizata, apa vie: Invata acum pasii necesari ca sa te simti mai sanatos si mai energic in 30 de zile!
ÎNOT MASTERS – Băimăreanul Ioan Ștefan Gherghel, campion european la 100 m fluture
CM ÎNOT – David Popovici, nou record mondial de juniori la 200 m liber
SCHIMBĂRI ÎN EDUCAȚIE – Fără teze obligatorii și medii semestriale
VIDEO – Băimăreanul Lucas Tohătan (BC CSU Sibiu), decisiv în victoria cu „U” BT Cluj
R. STAUDER (prefect Maramureș) – „Împreună cu structurile MAI monitorizăm activitățile care implică siguranța cetățenilor veniți din țara vecină” (VIDEO)
Actualitate
- Fără categorie13 ani in urma
Vezi ce efecte negative au antibioticele si paracetamolul
- Uncategorized12 ani in urma
Destinatii de vacanta: Creta – Cele mai frumoase locuri de pe Insula lui Zeus
- SANATATE3 ani in urma
SPITALUL MUNICIPAL SIGHETU MARMAȚIEI – Programări online pentru consultații
- ACTUALITATE1 an in urma
Telefonul de 200 lei preferat de interlopi şi urât de poliţişti. Şi Cherecheș îl avea la el când a fugit
- Fără categorie14 ani in urma
Apa structurata, apa energizata, apa vie: Invata acum pasii necesari ca sa te simti mai sanatos si mai energic in 30 de zile!
- SPORT2 ani in urma
ÎNOT MASTERS – Băimăreanul Ioan Ștefan Gherghel, campion european la 100 m fluture
- ACTUALITATE3 ani in urma
SCHIMBĂRI ÎN EDUCAȚIE – Fără teze obligatorii și medii semestriale
- SPORT3 ani in urma
CM ÎNOT – David Popovici, nou record mondial de juniori la 200 m liber