Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie (APCE) atrage atenția că Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) impune condiția racordării prosumatorilor la rețeaua de energie electrică de instalare a unui contor suplimentar față de cel existent la limita proprietății, iar acest lucru poate genera o pierdere de aproximativ 100 de milioane de euro.
APCE observă că ANRE nu a oferit încă un răspuns oficial cu privire la utilitatea acestui contor suplimentar. Cu toate acestea, se bănuiește că acesta ar putea fi folosit pentru impunerea unei „taxe pe soare”, menționată în articolul 21 alineatul 3 din Ordonanța de Urgență 163, care vizează taxa asupra energiei electrice produse și consumate direct de prosumatori, o taxă pe autoconsum. Acest impozit nu este legat de surplusul de energie electrică pe care prosumatorii îl injectează în rețea.
Costul total pentru instalarea unui contor suplimentar, inclusiv echipamentul și manopera, este estimat la aproximativ 450 de euro. Cu aproximativ 120.000 de prosumatori în România, acest lucru ar însemna un cost total de aproximativ 54 de milioane de euro pentru instalarea unor contoare considerate inutile. Se estimează că pentru anul 2024 vor fi încă aproximativ 100.000 de noi prosumatori, ceea ce ar însemna încă aproximativ 50 de milioane de euro pentru contoare suplimentare.
APCE subliniază că, după aproape două luni de discuții cu toate nivelurile de decizie din România, autoritățile au manifestat o rezistență puternică în a elimina această taxă, deși li s-a demonstrat că aceasta poate fi eliminată fără a încălca directivele europene.
În opinia APCE, declarația președintelui ANRE, George Niculescu, conform căreia „prețul acestui contor este suportat de operatorii de distribuție, singurele costuri suplimentare suportate de prosumator fiind cutia de distribuție în care se va monta acest contor”, este o încercare de a ascunde faptul că costurile pentru aceste contoare inutile sunt suportate de toți prosumatorii și consumatorii de energie electrică din România.
APCE subliniază că operatorii de distribuție plătesc aceste contoare folosind exclusiv fonduri din facturile de energie electrică plătite de toți românii. Într-o perioadă în care România are nevoie de investiții în infrastructura de distribuție, ANRE a dat instrucțiuni pentru instalarea unor contoare considerate inutile, cu un cost total de peste 100 de milioane de euro.
Asociația a observat cu surprindere că ANRE nu a reușit să ofere o explicație clară pentru instalarea unui contor suplimentar pentru autoconsum la prosumatori. Nu există un precedent pentru acest lucru în Europa, unde toți prosumatorii folosesc un singur contor.
APCE a informat ANRE pe data de 28 februarie 2024 cu privire la ordinul emis, prin care operatorii de distribuție ar fi obligați să monteze astfel de contoare pentru taxarea autoconsumului.
La un eveniment desfășurat la Palatul Parlamentului, reprezentanții Comisiei Europene au fost întrebați despre montarea unui al doilea contor pentru prosumatorii din țările lor din Europa și au arătat ușor surprindere. Ministerului Energiei i s-au prezentat motivele pentru care taxa pe soare este o clauză de tip „poate” și că eliminarea articolului 21 alineatul 3 din OUG 163 este în conformitate cu legislația europeană. În Parlamentul României există două inițiative de eliminare a „taxei pe soare”, ambele fiind întârziate de puterea politică actuală.
APCE estimează că această contorizare inutilă și imorală a prosumatorilor din România va costa aproximativ 100 de milioane de euro pentru prosumatorii conectați până în prezent și pentru cei din 2024.