Connect with us
Descarcă aplicația

Fără categorie

CINEMA – Filmul „Anora”, regizat de Sean Baker, a câştigat trofeul Palme d’Or

Publicat cu

pe

Lungmetrajul „Anora”, regizat de cineastul american Sean Baker, a câștigat trofeul Palme d’Or la cea de-a 77-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes, a anunțat juriul sâmbătă seară. „Acest film este magnific, plin de umanitate (…) Ne-a frânt inimile„, a declarat președinta juriului, cineasta americană Greta Gerwig, conform site-ului oficial al evenimentului.

În discursul său de acceptare, Sean Baker a subliniat importanța vizionării filmelor în cinematografe: „Trebuie ca lumea să își amintească faptul că vizionarea unui film pe telefonul mobil sau acasă nu este modul în care filmele trebuie să fie vizionate„. El a accentuat că „în cinematograf, oamenii împărtășesc tristețea, frica, râsetele„. Baker, în vârstă de 53 de ani, a dedicat filmul „tuturor lucrătorilor sexuali din trecut, prezent și viitor”.

„Anora” este un thriller ce reprezintă un nou avânt al cinematografiei americane independente. Povestea urmărește o dansatoare de striptease din New York, care se căsătorește spontan cu fiul unui oligarh rus, declanșând o serie de evenimente problematice. Filmul începe ca un basm modern, asemănător cu „Cenușăreasa” anului 2024, dar se transformă rapid într-o dramă cu accente comice.

Personajul principal, Anora (interpretată de Mikey Madison), lucrează ca escortă și dansatoare într-un club popular. Într-o seară, Vanya (jucat de Mark Eydelshteyn), fiul unui oligarh rus extrem de bogat, intră în club. Anora, care cunoaște doar câteva cuvinte în rusă datorită bunicii sale imigrante, primește sarcina de a-l distra pe noul client și reușește să obțină numărul lui de telefon. Cei doi încep să se întâlnească.

Anora descoperă o viață plină de petreceri și lipsită de griji alături de Vanya. Părinții lui Vanya rămân în Rusia pentru afaceri, încredințându-i supravegherea fiului lor unui preot de la o biserică ortodoxă din New York. Pe măsură ce relația dintre Anora și Vanya devine serioasă, lucrurile încep să se complice.

Filmul include mafioți, incursiuni în comunitatea rusofonă din Coney Island, plimbări nocturne prin New York și un aghiotant ce amintește de Robert De Niro. Cu o durată de 2 ore și 18 minute, filmul recreează atmosfera unor clasice ale cinematografiei americane și explorează cealaltă fațetă a visului american.

„Anora” surprinde prin direcțiile neașteptate pe care le ia și promovează o eroină care rămâne fidelă personalității sale, ridiculizând lumea bărbaților corupți de puterea banilor. De la clerici, la bandiți mărunți și până la cei extrem de bogați, toată lumea este vizată de acțiunile ei.

După filmele sale „The Florida Project” și „Red Rocket”, selecționate anterior la Cannes, regizorul Sean Baker își reafirmă pasiunea pentru personajele marginale și pline de umanitate.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate