Connect with us
Descarcă aplicația

IMPORTANT

Ciupercile, pericol fatal. La ce trebuie să fiți atenți

Publicat cu

pe

Au apărut ciupercile în Maramureș și sunt destui cei care le „vânează”. Doar că ciupercile pot fi mortale, dacă nu știi ce faci. Pe grupurile de culegători de ciuperci vedem exemplare culese de prin pădure, unele mai frumoase decât altele, însă pericolul există în continuare. Pe drumurile din Maramureș sunt scoase la vânzare și sunt destui cei care se opresc și cumpără. Însă trebuie să fii atent la ce cumperi din piață sau de pe marginea drumului. Dacă nu cunoști ciupercile, mai bine cumperi din magazin.

Medicii atrag atenția că „recoltarea ciupercilor din pădure, în mod neorganizat, sau achiziţionarea de la culegătorii care le comercializează în pieţe implică riscuri importante asupra sănătăţii deoarece îşi pot face apariţia exemplarele din speciile de ciuperci otrăvitoare, care generează intoxicaţii acute la consumatori”.

„Ciupercile sunt plante inferioare (Thalophytae – Fungi), unele dintre acestea (ciupercile comestibile) fiind folosite în alimentaţia umană datorită valorii lor nutritive. Acestea conţin vitamine (B1, B2, D, C şi caroten – provitamina A) dar și săruri minerale (potasiu, magneziu, calciu, sodiu, fosfor, fier). În România sunt cunoscute peste 1600 specii de ciuperci superioare, ciuperci cu “pălărie”, al căror diametru este mai mare de 4 mm. Dintre acestea aproximativ 400 sunt comestibile şi peste 200 specii sunt sigur toxice. Mare atenţie trebuie acordată însă la alegerea lor, pentru că ciupercile necomestibile conţin toxine care pot fi fatale organismului, iar de cele mai multe ori, ciupercile necomestibile se pot confunda uşor cu cele comestibile.

Toxicitatea ciupercilor otrăvitoare nu poate fi redusă prin fierbere, uscare sau macerare în oţet, iar îndepărtarea cuticulei nu diminuează toxicitatea. De asemenea, nu există nici un test simplu care să permită recunoaşterea imediată a unei specii toxice. Identificarea unei ciuperci otrăvitoare nu poate fi făcută decât de un specialist. Intoxicaţia cu ciuperci este cauzată de toxina propriu-zisă, caracteristică speciei, dar poate avea şi alte cauze. Astfel, se diferenţiază intoxicaţiile adevarate (micetismul) datorate toxinei specifice speciei, de cele false datorate unor cauze multiple, precum consumul exagerat, consumul de ciuperci alterate sau crude, intoleranța, alergiile, precum și consumul ciupercilor în combinație cu alcoolul”, atrag atenția medicii.

În Maramureș nu am avut recent foarte multe cazuri de intoxicații cu ciuperci. Însă este de menționat că semnele intoxicaţiei diferă în funcţie de tipul de ciuperci consumate şi apar la minim 15 minute până la 12 ore sau chiar mai mult, de la ingestie. Vorbim de greţuri, vărsături, tulburări intestinale, scăderea tensiunii arteriale, halucinaţii, tulburări nervoase, salivaţie abundentă, lăcrimare, micşorarea pupilei, dureri abdominale, scăderea pulsului, transpiraţii.

„De reținut este să consumaţi doar ciuperci cunoscute sau achiziţionate din magazin! Nu consumaţi ciuperci crude! Conservaţi ciupercile la frigider și consumaţi-le în maximum 2 zile după ce le-aţi cules sau cumpărat! În caz că prezentaţi unul sau mai multe simptome (diaree, vărsături, greaţă, tremurături, ameţeli, tulburări de vedere) în urma consumului de ciuperci, adresaţi-vă medicului, apelând numărul de urgență – 112 – cât mai repede posibil”, transmit reprezentanții DSP.

Dragoș HOJDA

Print Friendly, PDF & Email
Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate