Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

COMBUSTIBIL – Prima zi din 2023 ar putea aduce scumpiri puternice la carburanți

Publicat cu

pe

Prima zi din 2023 ar putea să aducă scumpiri puternice la benzină și motorină, după ce Ministerul Finanțelor a decis să anunțe accize mai mari decât cele adoptate de Parlament prin lege, dând vina pe o directivă europeană, și după ce Guvernul a decis că nu va mai continua măsura de compensare a prețului la pompă.

În prezent, acciza la carburanți este de 1,892 lei pe litru la benzină și de 1,734 lei pe litru la motorină.

O lege publicată în data de 20 decembrie în Monitorul Oficial arată că în anul 2023 acciza va scădea la 1,518 lei pe litrul de motorină și la 1,656 lei pe litrul de benzină.

Cu toate acestea, Ministerul Finanțelor anunță pentru 2023, pe propriul site, un nivel mai ridicat al accizelor decât Parlamentul, de 1,632 lei pe litrul de motorină, respectiv de 1,776 lei pe litrul de benzină.

Ministerul Finanțelor explică această decizie prin faptul că accizele decise de Parlament ar fi mai mici decât nivelul minim stabilit de directivele europene.

Dacă ar fi aplicate accizele mai mici anunțate de Parlament, prețurile la pompă ar crește cu 22 de bani pe litrul de benzină și cu 24 de bani pe litrul de motorină.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate