Anul acesta, numărul miliardarilor din lume a crescut. Doar în China, numărul celor cu o avere mai mare de un miliard de dolari a scăzut. În rest, în America, în Europa, în India, sunt mai mulți miliardari decât în urmă cu un an.
Bogații sunt tot mai bogați. Aceasta este concluzia studiului realizat de banca elvețiană UBS numit „Raport 2024 – despre ambițiile miliardarilor” care arată că numărul miliardarilor pe plan mondial a crescut de la 2.544, anul trecut, la 2.682, anul acesta. Averea lor a crescut, față de anul trecut, de la 12.000 miliarde de dolari la 14.000, cu 17%. Raportul precizează că în ultimii 10 ani averea miliardarilor s-a dublat, de la 6.300 miliarde la 14.000 miliarde de dolari.
Potrivit Băncii Mondiale, anul trecut, populația globului a fost de aproximativ opt miliarde de oameni, iar produsul intern brut a atins 105.000 miliarde de dolari. Raportul UBS arată că anul acesta cei mai mulți noi miliardari și-au creat propria avere prin companii, în timp ce anul trecut averea nou-veniților în clasament provenea într-o proporție mai mare din moșteniri decât din afaceri.
Principalele îngrijorări ale celor mai bogați oameni ai planetei sunt inflația și riscul conflictelor geopolitice. America de Nord este regiunea care oferă cele mai bune randamente pentru investiții, iar numărul miliardarilor din America a crescut față de anul trecut de la 751 la 835. Cei mai mulți mulți miliardari americani activează în sectorul industrial și al tehnologiei, iar averea lor a crescut în medie de la 4,6 miliarde la 5,8 miliarde de dolari.
Nu este deloc surprinzător că bogăția miliardarilor din sectorul de tehnologie a crescut cel mai repede în ultimii 10 ani. Mai exact, averea acestora s-a triplat în ultimul deceniu, dar doar dacă privim ascensiunea spectaculoasă a firmelor de tehnologie pe piața de capital americană vom afla răspunsul. Neașteptat este faptul că oamenii de afaceri din sectorul industrial au reușit să își crească averea de la 480 miliarde de dolari la 1.300 de miliarde.
O altă țară care găzduiește mai mulți miliardari decât anul trecut este India. Numărul celor cu o avere de cel puțin un miliard de dolari a crescut anul acesta cu o cincime, până la 185. Averea lor a crescut cu peste 40% ajungând la aproximativ 900 miliarde de dolari, conform raportului UBS.
La polul opus, se află China, acolo unde numărul miliardarilor a scăzut. Averea lor s-a redus de la 1.800 la 1.400 miliarde de dolari. Raportul precizează că în urmă cu trei ani China avea 626 de miliardari cu o avere totală de 2.500 miliarde de dolari. După cum se poate vedea, există o scădere atât a numărului de miliardari chinezi, cât și a valorii averilor explicația fiind aceea că piața imobiliară chineză și companiile listate la bursă au cunoscut în ultimii ani scăderi ale valorii pe fondul situației incerte din economie.
În Europa de Vest, Elveția a depășit Marea Britanie devenind a doua țară europeană în funcție de numărul de miliardari, după Germania. Anul acesta, Elveția are 85 de oameni de afaceri cu o avere mai mare de un miliard într-o creștere semnificativă față de anul trecut când erau doar 10. Franța are 46 de miliardari, cu 12 mai mulți decât anul trecut, dar valoarea cumulată a averii lor este cea mai mare dintre statele europene.
Raportul arată că mulți dintre miliardarii lumii își doresc să lase o amprentă pronunțată și, bineînțeles, pozitivă asupra lumii și de aceea se anticipează că anul viitor valoarea donațiilor venite de la oamenii bogați va crește.
Raportul băncii elvețiene traversează, mai mult în cifre, viața miliardarilor lumii. Chiar dacă inegalitățile de avere există în continuare în economiile dezvoltate și în cele emergente opinia publică poate să înțeleagă că rolul social al miliardarilor este în multe cazuri important. De aceea, mai mulți bani și mai mulți oameni bogați înseamnă mai bine pentru societate.