Connect with us
Descarcă aplicația

IMPORTANT

Consultația în cabinetul medicului urolog – recomandări și investigații pentru bărbați

Publicat cu

pe

Evaluarea regulată a stării de sănătate la medic înseamnă grija pentru un stil de viață activ și echilibrat, indiferent de vârstă. Majoritatea bărbaților amână însă programările la medic din diferite motive, precum – lipsa timpului, teama de anumite investigații sau de rezultatele lor, ori din convingerea falsă că simptomele vor dispărea în timp dacă nu le acordă atenție.

Consultațiile la medicul urolog trebuie tratate cu aceeași importanță de toți bărbații, deoarece întârzierea unui control poate avea mai târziu consecințe serioase asupra calității vieții. Fie că discutăm de un control de rutină în urma căruia putem depista precoce o afecțiune sau de o investigație pentru a cunoaște cauza unor simptome, sănătatea trebuie să fie întotdeauna prioritizată.

Când este recomandatată vizita la medicul urolog?

Medicul urolog tratează o varietate de afecțiuni ale aparatului urinar și reproductiv masculine, precum adenomul de prostată, infertilitatea, chisturile renale, prostatita, torsiune testiculară, infecții ale tractului urinar și mai multe forme de cancer – renal, de prostate, penian, testicular sau de vezică urinară.

Specialiștii recomandă să nu subestimăm simptomele care au un debut inofensiv, pentru că acestea pot ascunde sau pot fi expresia unor boli serioase.

Printre simptomele care necesită vizita la medicul urolog se numără: micțiunile frecvente, pierderile involuntare de urină, durere sau usturimi la urinare, dureri la nivelul testiculelor sau mărirea în dimensiune a acestora, prezența sângelui în urină sau spermă, scăderea libidoului sau a erecției.

Screening-ul cancerului de prostată

Screeningul este deosebit de important ca metodă de prevenție a afecțiunilor severe. Pe măsură ce înaintează în vârstă, bărbații trebuie să își monitorizeze regulat starea de sănătate înainte ca simptomele să apară.

Începând cu vârsta de 50 de ani, medicii recomandă informarea cu privire la riscul de a dezvolta cancer de prostată în cabinetul medicului urolog și realizarea testelor de screening. Cea mai eficientă procedură de depistare a cancerului de prostată este testul PSA, pentru care este necesară recoltarea unei proble de sânge. Acesta măsoară dacă nivelul antigenului specific prostatic în sânge este crescut, care poate fi semnul prezenței cancerului la nivelul prostatei.  În cazul unui rezultat pozitiv, medicul poate recomanda biopsia de prostată ca investigație suplimentară.

Cum decurge o consultație la medicul urolog?

Este foarte important ca bărbații să se prezinte la medicul urolog cu deschidere și încredere, și să nu se simtă jenați să vorbească despre simptomele sau incertitudinile pe care le au. Medicul o să întrebe care este motivul prezentării la consultație, iar apoi va cere detalii despre istoricul medical al pacientului. Cu cât informațiile sunt mai concrete și transparente, cu atât medicul își va da seama mai repede care sunt riscurile pe care le poate avea în vedere.

În timpul consultației, medicul poate indica și necesitatea unui examen fizic la nivelul aparatului genito-urinar, o manevră delicată care permite examinarea prostatei pentru eliminarea riscului prezenței cancerului.

În funcție de simptomatologia pacientului, medicul va face un plan de investigații pe care pacientul să îl urmeze până la următoarea consultație, când vor fi interpretate rezultatele. Dacă există suspiciunea unei afecțiuni, medicul îți poate recomanda repetarea testelor sau alte analize suplimentare, iar ulterior va fi stabilit planul de tratament care poate fi medicamentos sau, în cazuri mai severe, chirurgical.

Campusul Medical Regina Maria este locul unde pacienții pot găsi medici specializați în diagnosticarea și tratarea afecțiunilor urologice. Scopul echipei medicale este de a crea pacienților o atmosferă sigură și confortabilă în timpul consultațiilor, ca aceștia să adreseze întrebările cu încredere, iar soluțiile să fie cât mai potrivite pe nevoile lor.

Campus Medical REGINA MARIA

Aleea Mărăști nr. 1, Baia Mare

021 9268

www.reginamaria.ro

Print Friendly, PDF & Email
Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate