Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

CRĂCIUN ÎN MARAMUREȘ – Ploaia nu a împiedicat desfășurarea ediției a 15-a a evenimentului

Publicat cu

pe

Muzeul Satului din Baia Mare a găzduit cea de-a XIV-a ediție a evenimentului „Crăciun în Maramureș”.

În premieră, evenimentul din acest an a debutat cu o paradă spectaculoasă în care s-au reunit sute de colindători. În ecou de colinde, alaiul condus de căruțe trase de cai a parcurs traseul dintre Palatul Administrativ și Muzeul Satului, spre încântarea spectatorilor, care au primit bucuroși vestea Nașterii Domnului. Ploaia măruntă şi deasă, care a căzut necontenit nu i-a descurajat pe colindători, convinşi fiind că aceasta constituie un semn de belşug pentru anul ce vine.

„În curțile gospodăriilor, gazde venite din cele patru „țări” ale Maramureșului au întins mese pline de bucate tradiționale, cu care au răsplătit cetele de colindători și vizitatorii. Bicaz, Gârdani, Cavnic, Coaș, Groși, Mireșu Mare, Recea, Cupşeni, Groșii Țibleșului, Lăpuș, Târgu Lăpuș, Bogdan Vodă, Giulești, Oncești, Petrova și Poienile de sub Munte sunt unitățile administrativ-teritoriale care au expus în cadrul evenimentului tradițiile unice ale zonelor pe care le reprezintă, reușind să creeze atmosfera specifică Crăciunului.
Cei care au străbătut ulițele Muzeului Satului, au întâlnit în drumul lor colindători îmbrăcați în costume tradiționale sau deghizați cu măști și costume pentru piese de teatru popular, care mai pot fi văzute în satele maramureșene în perioada sărbătorilor de iarnă. Meșteșugurile tradiționale şi produsele locale au fost, la rândul lor, promovate în cadrul Târgului de Crăciun.
Vreme de multe ore, colindele au răsunat în fiecare colțișor al muzeului în aer liber. Grupurilor de colindători li s-au alăturat pe scenă nume sonore ale folclorului maramureșean, precum: Florentina și Petre Giurgi, Grupul Iza și Năstăcuța Iuga. Printre participanții la această ediție s-au remarcat Mircea Bravo și Tanti Lenuța, personaje cu priză uriașă la public”, transmit reprezentanții Consiliului Județean Maramureș.

Actualitate

YHP Logo