Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

CREASTA COCOȘULUI – Ziua Mediului, aniversată în natură

Publicat cu

pe

La inițiativa Muzeului Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare, la care au aderat numeroși colaboratori (Centrul Universitar Nord din Baia Mare, Colegiul Tehnic C.D. Nenițescu Baia Mare, Societatea Geologică a României, Garda de Mediu – Comisariatul Județean Maramureș, Agenția pentru Protecția Mediului Maramureș, Clubul de turism Creasta Cocoșului și Asociația EcoLogic), de Ziua Mediului a fost organizată o excursie, la cea mai cunoscută, titrată și în mod cert vizitată arie naturală protejată din județul Maramureș – Rezervația naturală Creasta Cocoșului.

Luni, 5 iunie, participanții au fost așteptați la ora 09:00 dimineața, în stația de autobuz de lângă Sala Sporturilor din Baia Mare, de unde, cu un mijloc de transport închiriat de la S.C. Urbis S.A., au fost conduși în zona Pasului Gutâi – Hanul Țentea (fost Pintea Viteazul), unde ne-am mărit considerabil grupul, cu drumeții ajunși aici cu autoturismele personale. După un cuvânt de bun venit, directorul Muzeului, dl. conf. univ. dr. ing. Ioan Denuț, le-a vorbit participanților despre semnificația Zilei Internaționale a Mediului și le-a descris sumar traseul care va fi urmat.

„Bucurându-ne de o vreme însorită, perfectă pentru o drumeție în natură, am pornit efectiv pe traseu în jurul orei 10:00. După parcurgerea porțiunii de traseu din zona împădurită, am ajuns în Poiana Boului, unde, admirând în zare silueta Crestei, la joncțiunea traseului cu așa-numitul Drum al Măriuții, am poposit. Aici, în apropierea fostei borne istorice a drumului amintit, participanții au primit informații despre semnificația acestui drum, care lega Maramureșul de unele dintre marile capitale vest-europene și despre importanta mineralului exploatat în salinele din Maramureș – sarea gemă – de asemenea, pe aici „exportat” către vest. Traseul a continuat pe lângă abruptul numit „Sărita Pintii”, iar la intrarea în zona împădurită am poposit din nou câteva minute, pentru a ne trage sufletul, în vederea urcușului final. Panourile informative de la intrarea în rezervație sunt bine întreținute, la fel ca și balustrada din lemn și amenajările potecii tematice, realizată în perioada în care Asociația EcoLogic era custodele ariei naturale protejate.

Ajunși la baza Crestei, în zona platoului vulcanic al Munților Gutâi, participanții au fost individual răsplătiți, cu mult-așteptatul sandwich, din propriul rucsac. După momente de odihnă binemeritate, sub generoasele raze ale soarelui, au urmat sesiuni foto în preajma stâncilor semețe, din zona cea mai accesibilă, situată în parte sud-estică a Crestei. A urmat un nou ghidaj informativ, ilustrat prin hărți geologice și turistice, în care turiștii au aflat detalii despre constituția geologică a zonei și procesele care au concurat la formarea Crestei Cocoșului, aspecte administrative și istorice ale rezervației naturale, precum și despre alte elemente naturale de biodiversitate, care se găsesc pe teritoriul aferent. Cei aproximativ 55 de participanți la drumeție, cu vârste cuprinse între 7 și 70 de ani, s-au bucurat de o zi splendidă, de neuitat, iar oboseala acumulată a fost repede îndepărtată de frumusețea priveliștilor oferite de minunații noștri Munți Gutâi”, informează reprezentanții Muzeului de Mineralogie Baia Mare.

Actualitate

YHP Logo