Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

CRIPTOMONEDE – Cuplul din SUA arestat pentru cel mai mare furt de criptomonede din istorie

Publicat cu

pe

Departamentul de justiție al SUA a anunțat rezolvarea celui mai mare caz de furt de criptomonede, confiscând un record de 3,6 miliarde de dolari în bitcoin, într-o poveste care a captivat internetul.

Oficialii americani au declarat marți, 8 februarie, că suma recuperată a fost legată de spargerea Bitfinex, un schimb valutar virtual ale cărui sisteme au fost sparte de hackeri în urmă cu aproape șase ani.

Ilya „Dutch” Lichtenstein, 34 de ani, și soția sa Heather Morgan, 31 de ani, ambii newyorkezi, au fost arestați marți dimineață în Manhattan, fiind acuzați că au folosit tehnici sofisticate pentru a spăla criptomonede furate și pentru a ascunde tranzacțiile.

Aceștia se confruntă cu acuzații de conspirație pentru spălare de bani și pentru fraudarea Statelor Unite. Cazul a fost depus la o instanță federală din Washington DC.

„Mesajul pentru criminali este clar: Criptomoneda nu este un refugiu sigur. Putem și vom urmări banii, indiferent de forma lor”, a declarat marți procurorul general adjunct, Lisa Monaco.

Cei doi sunt acuzaţi că au conspirat pentru a spăla 119.754 de bitcoin furați după ce un hacker a pătruns în Bitfinex și a inițiat peste 2.000 de tranzacții neautorizate. Oficialii Departamentului de Justiție au spus că tranzacțiile la acea vreme erau evaluate la 71 de milioane de dolari în bitcoin, dar odată cu creșterea valorii monedei, prejudiciul este acum evaluat la peste 4,5 miliarde de dolari.

Lichtenstein și soția sa ar fi încercat, de asemenea, să spele bani printr-o rețea de schimburi valutare sau au susținut că banii reprezintă plăți către startup-ul lui Morgan, a transmis Departamentul de Justiție. Procurorii au declarat marți că veniturile ilegale au fost cheltuite pe diferite obiecte, de la aur și jetoane până la „lucruri absolut banale, cum ar fi achiziționarea unui card cadou Walmart pentru 500 de dolari”.

Nu doar suma astronomică implicată, ci și prezența online a suspecților a atras mare parte din atenția internauţilor.

Postând sub numele de utilizator @razzlekhan, Morgan a publicat un catalog extins de videoclipuri cu cântece rap, tehnici de bricolaj și alte probleme legate de stilul de viață pe platformele de socializare precum Instagram și TikTok, numindu-se „Turkish Martha Stewart” sau „ Waffle Queen of Korea ”.

Postările pe rețelele sociale descriu un stil de viață extravagant. Un videoclip arată imagini cu un apartament de lux din Manhattan. Într-o postare pe Facebook din octombrie, Morgan a sugerat că vrea să cumpere un tablou de la casa de licitații Sotheby’s.

La o înfățișare inițială în instanță, un judecător a decis că Lichtenstein ar putea fi eliberat în detenție la domiciliu pe o cauţiune de 5 milioane de dolari cosemnată de părinții săi; valoarea cauţiunii pentru Morgan a fost stabilită la 3 milioane de dolari. Ei urmau să rămână în arest până la îndeplinirea condițiilor cauțiunii.

Procurorii au susținut că inculpaților ar trebui să li se refuze eliberarea pe cauțiune, argumentând că există riscul ca cei doi să fugă, în contextul în care aceştia încă au acces la sume mari de bani.

Actualitate

YHP Logo