Connect with us
Descarcă aplicația

IMPORTANT

Cum crede senatorul Cristian Niculescu Țâgârlaș că trebuie stabilit salariul minim în România

Publicat cu

pe

Veniturile salariale trebuie să garanteze securitatea financiară a fiecărui salariat, dar și demnitatea în viața profesională și personală. Acest principiu a fost enunțat astăzi de președintele Comisiei juridice din Senatul României, senatorul Cristian Niculescu Țâgârlaș, la dezbaterea Blocului Național Sindical (BNS) pe tema proiectului de lege privind transpunerea Directivei (UE) 2022/2041 a Parlamentului European și a Consiliului din 19 octombrie 2022 privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană

Președintele Comisiei juridice din Senat a precizat că Legea în cauză, elaborată de Guvern și aflată momentan în dezbatere în comisiile Senatului, mai are nevoie de ajustări, care, în mod evident, se vor face până să ajungă la votul din plen.

“Din perspectivă liberală, consider că actul normativ va aduce un echilibru între principiile pieței libere și cele ale echității sociale. Aprobarea unui cadru legislativ care să încurajeze competiția, dar și să favorizeze incluziunea este de bun augur, dar trebuie să se țină cont de mai multe lucruri pentru ca să existe un climat economic stabil și predictibil.
Legea trebuie să asigure un echilibru între creșterea salariului minim pe economie și menținerea unei fiscalități acceptabile pentru agenții economici. Orice creștere a salariului minim pe economie fără o analiză a impactului asupra mediului de afaceri, asupra macroeconomiei ar fi o mare greșeală. O asemenea decizie ar produce inflație, ar conduce la creșterea prețurilor, iar în aceste condiții tot efortul pentru majorarea salariilor minime nu s-ar regăsi în bunăstarea angajaților, ci doar într-un mecanism economic superficial cu efecte total negative”, a declarat în cadrul dezbaterii Cristian Niculescu Țâgârlaș, senator PNL de Maramureș. Acesta a precizat, de asemenea, care sunt aspectele procedurale pentru adoptarea legii, dar și importanța Directivei europene pentru creșterea calității vieții în țara noastră.

În fapt, prin această Directivă, statele UE au libertatea de a-și adapta politicile de salariu minim la propriile condiții economice.

La evenimentul organizat de BNS au fost prezenți și ministrul muncii, Simona Bucura Oprescu, reprezentanți ai Comisiei Europene, ai sindicatelor și ai mediului de afaceri.

Actualitate

YHP Logo