Connect with us
Descarcă aplicația

POLITICA

CURAJ – Moldova își pregătește ieșirea din Comunitatea Statelor Independente, structură controlată de Moscova

Publicat cu

pe

Republica Moldova își pregătește ieșirea din Comunitatea Statelor Independente (CSI) controlată de Rusia. Chișinăul a boicotat și ultimul summit al acestei organizații, care are loc în aceste zile la Sankt-Petersburg, arată o analiză Deutsche Welle.

CSI este o organizație creată de Rusia pe ruinele URSS, pentru a menține țările ex-sovietice în sfera sa de influență – o modalitate de „divorț civilizat” de URSS, care, în opinia analiștilor politici, se lungește. Documentele de constituire au fost semnate pe 21 decembrie 1991. Din partea Republicii Moldova, fără consultarea prealabilă a Parlamentului, acordul a fost semnat de primul președinte al Moldovei independente, Mircea Snegur. Parlamentul de la Chișinău, care tocmai proclamase ruperea de URSS, a refuzat să ratifice acordul semnat de Snegur. Documentul a fost ratificat de legislativul de la Chișinău abia în 1994, când s-a format o majoritate parlamentară nostalgică după trecutul sovietic.

Potrivit șefului diplomației moldovene, Nicu Popescu, autoritățile de la Chișinău nu mai participă la reuniunile CSI și nici la alte evenimente organizate în cadrul acestei organizații, iar prin asta Chișinăul semnalează clar un dezacord total cu tendințele care se manifestă în acest spațiu. „Prioritatea noastră absolută este integrarea și aderarea la UE”, a precizat ministrul de Externe.

Actualitate

YHP Logo