După luni de negocieri cu patronatele din agricultură și grupurile de mediu, coaliția de guvernare din Danemarca a anunțat un acord pentru implementarea primului model mondial de taxare a emisiilor agricole care contribuie la încălzirea globală. Nu doar vacile, ci și porcii și oile vor fi taxate, deși emisiile de metan ale bovinelor sunt mult mai mari.
Parlamentul danez urmează să voteze acest model de taxare și subvenție, care va fi implementat treptat între 2030 și 2035. Sistemul include stimulente pentru fermieri pentru a reduce emisiile, oferind o subvenție de bază de 60% pentru cel puțin primii doi ani. Politicienii danezi speră ca acest sistem să fie adoptat și de alte țări europene, deoarece fermierii danezi se tem că o acțiune unilaterală le-ar afecta grav exporturile.
Søren Søndergaard, președintele Consiliului danez pentru Agricultură și Alimentație, a declarat că modelul fiscal propus ar fi benefic pentru fermierii care folosesc soluții climatice aprobate și durabile din punct de vedere economic, deoarece aceștia pot evita complet impozitarea. Cu toate acestea, unele organizații ecologice consideră că deducerile oferite sunt prea mari pentru ca taxarea emisiilor să fie cu adevărat eficientă.
Animalele rumegătoare precum vacile și oile produc metan prin sistemul lor digestiv, în timp ce emisiile animalelor omnivore, precum porcii, sunt mai mici. Agricultura produce circa 11% din emisiile globale cu efect de seră, două treimi fiind cauzate de vaci. În medie, o vacă produce anual echivalentul a șase tone de CO₂ în metan, ceea ce, conform sistemului propus de danezi, ar implica un impozit de 96,50 euro. Danemarca este unul dintre cei mai mari exportatori europeni de lactate și carne de porc.
Acordul politic danez, care stabilește introducerea taxei din 2030, vine la câteva luni după protestele fermierilor din Europa împotriva măsurilor de mediu. Noua Zeelandă, un alt mare exportator mondial de carne de vită și oaie, a renunțat recent la o inițiativă similară.