Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

DATORNICI – Datoria statului a trecut pentru prima dată de pragul de 700 de miliarde de lei și este, din nou, peste 50% din PIB

Publicat cu

pe

Datoria statului, aflată într-o creștere constantă de-a lungul anilor, a trecut de pragul de 700 de miliarde de lei. Totodată, gradul de îndatorare raportat la PIB a depășit nivelul de 50% și a ajuns la 50,1%, relevă datele analizate de Profit.ro.

Astfel, în februarie, datoria a ajuns la 706,5 miliarde lei (50,1% din PIB), față de 695 miliarde lei (49,2% din PIB), în ianuarie, și 667,3 miliarde lei (47,2% din PIB), în decembrie.

Nivelul de îndatorare raportat la PIB depinde destul de mult de evoluția PIB nominal, de ritmul împrumuturilor, dar și de sumele care ajung la plată în cursul anului în contul datoriei. Ministerul Finanțelor a împrumutat în primele luni ale anului mult, scopul fiind de a-și acoperi cât mai mult din necesarul pentru tot anul în perioadele mai favorabile ale piețelor financiare. De altfel, Profit.ro a scris că prefinanțarea masivă din ianuarie și februarie fac probabilă o depășire, din nou, a pragului de 50% în ce privește îndatorarea.

Actualitate

YHP Logo