Connect with us
Descarcă aplicația

IMPORTANT

David Popovici, interviu manifest. Mesaj pentru decidenți: Pentru o Românie educată, sănătoasă, trebuie să investim mai mult în sport

Publicat cu

pe

Campionul olimpic la 200 de metri liber și medaliat cu bronz la 100 de metri liber, David Popovici, a mulțumit tuturor celor care l-au susținut și ajutat, într-un interviu manifest, acordat Televiziunii Române, dar în care a punctat și câteva aspecte din pregătirea sa, din ceea ce înseamnă efortul depus pentru ”o sutime în plus”. De asemenea, el a făcut un apel către factorii de decizie pentru a investi mai mult în sport, relatând despre condițiile dificile în care se antrenează, comparativ cu alte țări care iau medalii pe bandă rulantă.

Mându de realizările sale, David Popovici își dorește acum să se bucure de tot ceea ce a obținut și mai ales să vadă Turnul Eiffel și flacăra olimpică.

Reporter: Această medalie cântărește 500 de grame, dar vreau să ne spui… cât cântărește pentru tine?

David PopoviciPentru mine, toată greutatea ei – și chiar este foarte grea de jumătate de kilogram – simbolizează toate antrenamentele la care aș fi dorit să lipsesc, dar nu am făcut-o, toate antrenamentele de după nopți în care nu am putut să le dorm de emoții, poate pentru Jocurile Olimpice, care urmau să fie… în cinci luni. Greutatea ei simbolizează toate sacrificiile pe care eu și apropiații mei, familia, le-am făcut ca să ajungem aici.

Uite! O țin și o arăt pentru că-s foarte mândru de ea. Pentru că știu tot ce e în spatele ei.

Reporter: Ai toate motivele, David, un aur și un bronz aici la Paris. Ce va însemna Parisul pentru tine, de acum… aceste jocuri?

David PopoviciParisul m-a tratat foarte frumos și chiar dacă cel mai mult am stat în hotel, la bazin, pe drumuri, la încălzirea pentru concurs și în probe, poate până plec o să am timp să vad și eu turnul Eiffel, flacăra olimpică. Trebuie să mă bucur, să am puțin timp să sărbătoresc reușitele pe care le-am avut.

Reporter: David, realizeză câți români se uită la tine, te iubesc? Tu ești un exemplu pentru atâta lume…

David PopoviciȘi eu îi iubesc pe ei. Pe bune! Serios! Într-adevăr, foarte mulți români, steaguri cu România, mi-am auzit numele de peste tot, am auzit România de peste tot strigându-se, dar sunt conștient că acasă, în fața ecranelor, lipiți de televizoare sau de telefoane au fost și mai mulți români, și chiar dacă nu ați fost aici, la 50 de metri lângă mine, v-am simțit și vă mulțumesc pentru toată susținerea, pentru cursele care mi-au fost afișate fie pe stadion, fie în restaurante.

Am primit tot felul de reacții. Lumea oprindu-se pe stradă, rupându-și din timp uitându-se la cursa mea și sper să fac într-adevăr o diferență, oricât de greu va fi nu în înotul românesc, ci în sportul românesc. Pentru că sportul este unul dintre, dacă nu chiar cel mai bun ambasador al țării.

Îmi doresc să fac lucruri mari, chiar dacă lucrurile merg un pic mai greu la noi o să fac tot posibilul. Pentru că e și asta o misiune un pic mai importantă decât să înoți două lungimi de bazin, patru lungimi de bazin. O să vedem.

Reporter: În raport cu ce condiții avem, tu ești un miracol. Știi asta?

David PopoviciN-aș spune un miracol. Însă, în condițiile în care i-am întrecut pe britanici, pe americani, la 200, de exemplu, pe australieni, care au condiții infinit mai bune decât ale noastre. Au bazine să-și pună și în cap! Au toată infrastructura de care au nevoie.

Au absolut orice… centre de pregătire peste centre de pregătire, deci în condițiile astea eu mă antrenez pe Lia Manoliu, în același bazin în care am și învățat să înot la patru ani, deasta sunt așa bronzat cu urmele de ochelari, pentru că înot acolo în aer liber.

Iar în timpul iernii, că tot vorbeam de condiții, când e frig afară, pentru că bazinul din interior… de foarte mult timp se promite că se va face ceva, dar nu se începe niciodată nimic, când e frig afară noi ne antrenăm într-un balon unde o persoană care nu-i obișnuită intră și stă… 3 minute, intră și simte că se sufocă. Ei, în condițiile alea ne antrenăm noi, dar… cred că se poate.

Suntem puțini, într-adevăr, cei care excelăm cu adevărat în România, în sporturi, însă cu condițiile pe care le avem trebuie să facem ce putem.

Poate se va schimba ceva!

Reporter: Poate că acum că ai spus lucrurile astea, în direct la TVR, se vor mai schimba lucruri. Dar, un aur și un bronz nu e rău pentru un băiat din Pantelimon, cum spuneai mereu, nu?

David Popovici: Păi asta sunt! Am crescut în Parcul Morarilor, am crescut la Piața Miniș, la capătul lui 14 (tramvaiul 14 – n.r.), acolo a stat bunica mea mulți ani. Cum mai spus și altor reporteri: Oamenii obișnuiți pot face lucruri extraordinare.

Ai menționat mai devreme, acum poate că am spus despre condițiile pe care le avem, nu numai noi înotătorii, ci sportivii în general, din țară, poate se va schimba ceva!

Nu se va schimba ceva doar dacă vorbim despre asta! Trebuie să facă într-adevăr presiuni, să le fie adus la cunoștință tuturor oamenilor care se ocupă de așa ceva, trebuie să ne punem pe treabă, pentru că avem un campion olimpic din an în Paște, în ultima vreme. Mă bucur că am reușit să fac eu asta, am făcut-o din nou pentru mine, pentru țară, pentru toată lumea, însă mi-ar plăcea să avem din ce în ce mai multe medalii. Mi-ar plăcea să fim mai mult de trei oameni calificați la Jocurile Olimpice pentru înot.

Mesaj către politicieni

Avem o delegație destul de mare – cred că 103 sportivi – la Jocurile Olimpice, însă te uiți la multe alte țări care au la fel sau mai puțini locuitori decât noi și sunt triplu, cvadruplu… Pentru că se investește mai mult în sport, sportul e considerat mai important și nu degeaba sunt și țări mai dezvoltate decât a noastră. Așa că, pentru o Românie educată, sănătoasă, trebuie să investim mai mult în sport.

Ăsta este un mesaj către toți politicienii care vorbesc despre asta, dar la un moment dat mesajul se blochează pe undeva. Așa că, trebuie să facem ceva! Pentru că vedeți toate reacțiile oamenilor obișnuiți care se uită la televizor, oamenilor din funcții înalte… toată lumea e fericită, toată lumea se bucură, dar hai să ne bucurăm mai des, de ce nu? Hai să avem mai mulți campioni olimpici, mai mulți medaliați, mai mulți finaliști, mai mulți calificați la Jocurile Olimpice.

Reporter: O ultimă întrebare: Ce urmează pentru tine, David? Ce vei face când te vei întoarce în camera ta, cu cele două medali…. ?

David PopoviciM-am gândit mult la ce-o să mănânc în seara asta, numai că nici nu mi-e foame acum. Sunt atât de bucuros și liniștit că s-a terminat încât nici nu știu ce o să fac. Nici nu vreau să mă gândesc. Vreau să vizitez Parisul și pur și simplu vreau să mă bucur de ceea ce am reușit, pentru că sunt foarte mândru. De mine și de toată lumea. Îi iubesc pe toți cei care m-au susținut și m-au ajutat!

tvrinfo.ro

Print Friendly, PDF & Email
Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

YHP Logo