Connect with us
Descarcă aplicația

MOZAIC

DECES – Actriţa britanică Maggie Smith a murit la vârsta de 89 de ani

Publicat cu

pe

Actrița britanică Maggie Smith, renumită pentru interpretările sale din piesele lui Shakespeare și dublu laureată a premiului Oscar, cunoscută în ultima perioadă și pentru aparițiile sale în seria de filme „Harry Potter”, a decedat la vârsta de 89 de ani, conform unui anunț făcut vineri de BBC, preluat de Reuters.

Una dintre puținele artiste care a câștigat cele trei mari distincții ale lumii teatrale și cinematografice – două premii Oscar, patru premii Emmy și un premiu Tony – Maggie Smith și-a început cariera de succes în teatru în anii 1950.

Pentru generațiile mai tinere, Smith este celebră datorită rolului profesoarei McGonagall din toate cele șapte filme „Harry Potter” și al contesei Violet Crawley din serialul „Downton Abbey”, precum și din filmele inspirate de acesta, un rol în care actrița a strălucit prin replicile sale tăioase și umorul ei acid.

Prima nominalizare la Oscar a venit pentru rolul Desdemonei, interpretat alături de Laurence Olivier în filmul „Othello” (1965). A câștigat primul Oscar în 1969 pentru rolul unei învățătoare din Edinburgh în filmul „The Prime of Miss Jean Brodie”.

Al doilea premiu Oscar l-a obținut pentru un rol secundar în comedia „California Suite” (1978), prestație despre care colegul său de platou, Michael Caine, a spus că „Maggie nu doar că a furat filmul, ci a comis furt calificat”.

Printre alte roluri memorabile se numără Lady Bracknell din piesa lui Oscar Wilde „The Importance of Being Earnest”, o femeie morocănoasă de 92 de ani care luptă cu senilitatea în piesa lui Edward Albee „Three Tall Women”, și un rol în comedia neagră „Gosford Park” din 2001.

În 1990, regina Elisabeta a II-a i-a conferit lui Maggie Smith titlul de Dame, echivalentul feminin al titlului de Sir.

Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

YHP Logo