Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

DECES – Criticul literar Nicolae Manolescu s-a stins din viață

Publicat cu

pe

Ieri, pe 23 martie, a încetat din viață Nicolae Manolescu, președintele Uniunii Scriitorilor din România, la vârsta de 84 de ani. Criticul literar a fost internat în Spitalul Elias după ce a suferit un infarct.

Anunțul despre decesul său a fost făcut pe o rețea de socializare de către scriitorul și profesorul universitar Mircea Mihăieș, care l-a descris pe Manolescu drept „cel mai important critic și istoric literar român de după Al Doilea Război Mondial”.

Nicolae Manolescu, cunoscut și sub numele de Nicolae Apolzan, s-a născut pe 27 noiembrie 1939 în Râmnicu Vâlcea, județul Vâlcea. A fost critic și istoric literar, profesor universitar, membru titular al Academiei Române. După Revoluția din 1989, a activat și în domeniul politic, fiind lider de partid și parlamentar, și a deținut funcția de ambasador al României la UNESCO. Din 2005, a îndeplinit rolul de președinte al Uniunii Scriitorilor din România, iar din 1990 a fost director al publicației România literară.

De-a lungul carierei sale, a fost decorat cu ordinele „Meritul Cultural” în grad de Mare Cruce și „Steaua României” în grad de Mare Cruce, conform publicației România Literară.

Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

YHP Logo