Connect with us
Descarcă aplicația

IMPORTANT

DECIZIE – Liderii G7 au convenit să utilizeze activele înghețate ale Rusiei pentru a sprijini Ucraina

Publicat cu

pe

Bloomberg, citând un oficial francez, relatează că liderii Grupului celor Șapte urmează să finalizeze un acord pentru a oferi Ucrainei un ajutor de 50 de miliarde de dolari, folosind profiturile generate de activele înghețate ale Rusiei. Detaliile tehnice ale acestui acord vor fi finalizate după summit-ul care va avea loc în Italia săptămâna aceasta.

Persoanele implicate în negocieri au explicat că, pe lângă acordul în sine, un aspect major al summit-ului va fi stabilirea modului în care acesta va funcționa. Oficiali americani și europeni discută de luni de zile despre cum să utilizeze profiturile generate de fondurile înghețate ale băncilor centrale rusești, care însumează aproximativ 280 de miliarde de dolari, majoritatea fiind în Europa. Veniturile din aceste active înghețate sunt estimate între 3 și 5 miliarde de euro anual.

Problemele complexe care trebuie rezolvate includ stabilirea modului de structurare a oricăror împrumuturi către Ucraina, modul de împărțire a riscurilor între aliați și asigurarea faptului că activele vor rămâne înghețate pentru o perioadă îndelungată. Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a declarat miercuri că discuțiile continuă și se fac progrese.

Un oficial de la Palatul Elysee, citat de Associated Press, a spus că majoritatea fondurilor vor fi furnizate sub forma unui împrumut de la guvernul SUA, susținut de profiturile generate din aproximativ 300 de miliarde de dolari în active rusești înghețate. Deși împrumutul va fi în mare parte garantat de SUA, ar putea fi suplimentat cu fonduri europene sau alte contribuții naționale.

SUA și aliații lor au înghețat imediat activele băncii centrale ruse aflate în bănci europene sau americane, la scurt timp după ce Moscova a invadat Ucraina în 2022. Aceste fonduri rămân inaccesibile Moscovei, deși aceasta încă le deține. În timp ce guvernele pot îngheța proprietăți sau fonduri, transformarea acestora în active confiscate care să poată fi utilizate în beneficiul Ucrainei necesită proceduri judiciare suplimentare.

La începutul acestui an, SUA au adoptat o lege numită Rebuilding Economic Prosperity and Opportunity for Ukrainians (REPO Act), care permite administrației Biden să sechestreze 5 miliarde de dolari din activele statului rus situate în SUA și să le folosească în beneficiul Kievului. Nici în acest caz nu a fost încă stabilită o procedură clară de aplicare.

Sullivan a subliniat miercuri că obiectivul este „de a oferi acum resursele necesare Ucrainei pentru a-și susține economia și alte nevoi, astfel încât să fie capabilă să facă față agresiunii continue a Rusiei”.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate