Connect with us
Descarcă aplicația

ADMINISTRATIE

DECIZIE – Primăriile se pot împrumuta la Trezoreria Statului pentru a-și finaliza proiectele

Publicat cu

pe

În ședința de Guvern din această săptămână a fost adoptată ORDONANŢA DE URGENŢĂ pentru asigurarea unor împrumuturi din Trezoreria Statului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative în vederea creşterii capacităţii de asigurare a reprezentării statului in litigiile arbitrale şi judiciare internaţionale şi asigurare a creşterii capacităţii de administrare a proprietăţii publice a statului, precum şi pentru modificarea unor acte normative.

Prin actul normativ aprobat se dă posibilitatea autorităţilor locale, cu excepţia municipiilor reşedinţă de judeţ şi a sectoarelor Municipiului Bucureşti, prin derogare de la Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale şi de la prevederile Legii nr. 417/2023, „să solicite de la Ministerul Finanţelor contractarea, până la data de 30 septembrie 2024, a unor împrumuturi din venituri din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, în limita sumei de un miliard lei. Aceste împrumuturi pot fi solicitate pentru asigurarea cofinanţării cheltuielilor neeligibile în vederea realizării, respectiv finalizării proiectelor nefinalizate sau nefuncţionale derulate în cadrul programelor operaţionale finanţate din fonduri europene în perioada de programare 2014-2020”.

„De asemenea, pentru asigurarea prefinanţării sau cofinanţării proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile de la UE şi de la donatori europeni în cadrul programelor interguvernamentale, după caz, inclusiv pentru finanţarea cheltuielilor neeligibile asociate respectivelor proiecte. Totodată, se pot solicita împrumuturi şi pentru asigurarea sumelor necesare implementării proiectelor finanţate prin PNRR, aflate în sarcina bugetului locale, evidenţiate distinct în fiecare contract. Autorităţile locale au nevoie de avizul Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale şi trebuie ca, la data depunerii documentaţiei, să nu prezinte restanţe la împrumuturile contractate anterior din venituri din privatizare.

Valoarea maximă ce poate fi autorizată către o unitate administrativ-teritorială este 35 de milioane de lei pentru judeţe, 20 milioane lei pentru municipii, nelimitat pentru comune şi pentru oraşe, iar perioada de rambursare este de 1-5 ani, cu posibilitatea rambursării anticipate. Ordonanţa de urgenţă modifică şi modalitatea de atribuire a unor contracte de reprezentare juridică în situaţii punctuale, care impun o reacţie rapidă din partea Ministerului de Finanţe”, arată Guvernul României.

Dragoș HOJDA

Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

YHP Logo