Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

DECIZIE – Rusia, condamnată la CEDO pentru că a refuzat accesul la arhive asupra represiunii sovietice

Publicat cu

pe

Rusia a fost condamnată marţi de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru că a refuzat, inclusiv ONG-ului Memorial, laureat al Premiului Nobel pentru pace în 2022, accesul la arhivele asupra represiunii sovietice, informează AFP, transmite AGERPRES.

„Căutarea adevărului istoric face parte integrantă din dreptul la libertatea de expresie”, a subliniat într-un comunicat CEDO, cu sediul la Strasbourg.

Cereri fuseseră depuse între 2012 şi 2022 de către cinci cetăţeni ruşi care s-au dedicat muncii de cercetare asupra istoriei represiunii politice în Uniunea Sovietică şi de către International Memorial, ONG-ul rus laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2022 pentru munca sa de documentare asupra încălcărilor drepturilor omului, însă dizolvat de Moscova.

Ei încercau să acceadă în special la arhive referitoare la „execuţii şi deportări etnice ordonate de organe extrajudiciare în anii 1930 şi 1940”, potrivit CEDO.

În aceeaşi perioadă, Marie Dupuy, nepoata elveţiană a lui Raoul Wallenberg, un diplomat suedez care a salvat zeci de mii de evrei unguri la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, acordându-le documente de identitate suedeze, a solicitat la rândul său acces la arhivele asupra represiunii sovietice.

Marie Dupuy căuta informaţii despre soarta rezervată lui Wallenberg, mort la Moscova într-o celulă la Lubianka, sediul serviciilor secrete sovietice, în iulie 1947, la doi ani după ce fusese convocat la sediul armatei roşii de la Budapesta.

„În toate cazurile, solicitanţii fie au primit un refuz total pentru acces la informaţii, fie au obţinut informaţii incomplete, fie au primit interdicţia de a face copii ale documentelor originale”, a rezumat CEDO.

Unul dintre solicitanţi chiar a fost declarat vinovat pentru că ar fi cerut ilegal „secrete personale şi de familie” ale victimelor represiunii etnice în cadrul lucrărilor asupra „reinstalării forţate a ruşilor de origine germană”, dezvăluie braţul judiciar al Consiliului Europei.

Refuzul autorităţilor ruse „este analizat drept ingerinţă în dreptul lor de a primi informaţii” şi constituie prin urmare o încălcare a articolului 10 (libertatea de expresie) al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, conchide CEDO.

În urma agresiunii aspra Ucrainei în februarie 2022, Rusia a fost exclusă din Consiliul Europei şi nu mai este parte a Convenţiei Europene a Drepturilor Omului din 16 februarie 2022, însă ea mai poate fi trasă la răspundere în faţa CEDO pentru încălcările comise înainte de această dată.

Print Friendly, PDF & Email
Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate