Connect with us
Descarcă aplicația

POLITICA

Deputatul Călin Bota: ”Cu binecuvântarea PSD, pensiile minerilor sunt înghețate”

Publicat cu

pe

Deputatul PNL, Călin Bota, susține că pensionarii din minerit, dintre care mulți trăiesc în Maramureș, nu vor primi nimic în plus la pensie.

Iar asta din cauza PSD, care a înghețat pensiile minerilor, fiind anulate creșterile pentru grupele de muncă.

”Festivalul bucuriei pensionarilor, anunțat cu surle și trâmbițe de la Palatul Victoria de către premierul Marcel Ciolacu și ministra Muncii, Simona Bucura Oprescu , este un festival al tristeții în aproape fiecare familie din Maramureș, pentru că pensionarii din minerit nu vor primi nimic în plus la pensie.

Cu binecuvântarea PSD, pensiile minerilor sunt înghețate, fiind anulate creșterile pentru grupele de muncă. Ce contează că minerii din Maramureș au muncit zeci de ani în condiții extraordinar de grele, sănătatea multora fiind afectată pe termen lung de aceste condiții adesea inumane? PSD a decis că acei zeci de ani petrecuți în noroaie, în frig, în praf și pulberi toxice nu mai contează și pensionarii din minerit trebuie să se mulțumească cu ce au primit până acum.
Pe acest subiect, deputatul PSD Gabriel Valer Zetea tace mâlc, fiind vocal doar la televizor când recită cu sfințenie din punctajele de partid.

La dezbaterea legii în Parlament, am încercat să remediez situația, în urma discuțiilor pe care le-am avut în Maramureș cu reprezentanți ai pensionarilor din minerit și cu cei din unitățile de prospecțiuni și explorări geologice, care au lucrat și ei în condiții similare cu cele ale minerilor. Alături de colegii mei, Florin-Alexandru Alexe, Florin Roman și Ion Alin Ignat, am depus amendamente la legea pensiilor, încercând să eliminăm nedreptatea creată pensionarilor din minerit și a celor care au lucrat în unitățile de prospecțiuni și explorări geologice.

Având în vedere că pentru persoanele care au muncit în condiții grele în mină, stagiul de minim de cotizare, la data iesirii acestora in pensie, a fost mai mic de 25 de ani, iar prin noua lege este instituit ca stagiu mediu de cotizare luat in calcul la determinarea drepturilor cuvenite acestor persoane o perioada de 25 de ani ( art. 84 aliniat 1), pentru aceste categorii de pensionari ar rezulta o pensie recalculată mai mică decât cea aflată în plată, deși au plătit contribuții mai mari decât cei care și-au desfășurat activitatea în condiții normale, iar majorarea acesteia ar fi posibila doar dupa circa 3 ani, până atunci rămânând la nivelul aflat în plată înainte de recalculare, în condițiile în care ceilalți beneficiari de pensii ar avea parte anual de majorările instituite prin noua lege.

Prin amendamentul depus am solicitat ca pentru pensionarii din minerit și cei care au muncit în condiții grele, majorarea anuală a pensiei, începând cu anul 2025, se va face pornind de la pensia aflată în plată la momentul recalculării pensiilor conform prezentei legi. Nu peste 3 ani, când decalajul e deja mare, iar pentru unii poate fi prea târziu.

Acest amendament de bun simț și echitabil pentru pensionarii din minerit a fost votat în Comisia de buget finanțe, unde sunt vicepreședinte, dar a fost respins în Comisia de muncă, prezidată de colegul lui Gabriel Zetea, deputatul PSD Adrian Solomon.

În prima săptămână a noii sesiuni parlamentare, împreună cu Florin Alexe vom depune un proiect de lege pentru a elimina aceste inechități și sper să reușesc să facem dreptate și pentru pensionarii maramureșeni care au lucrat zeci de ani în mine, în condiții extrem de grele.

Îi solicit public lui Gabriel Zetea să iasă în fața maramureșenilor și să le explice de ce începând de astăzi, poștașul nu va aduce nicio veste bună în familiile pensionarilor mineri din Maramureș. Minerii maramureșeni merită respect și echitate din partea noastră, iar PSD le oferă, din păcate, doar o bătrânețe tristă, în care munca lor grea nu este apreciată și răsplătită pe măsură”, a declarat Călin Bota.

Print Friendly, PDF & Email
Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

YHP Logo