Connect with us
Descarcă aplicația

NEWS

DESCOPERIRE – O statuie din marmură, reprezentând o zeitate, descoperită în oraşul antic Heraclea Sintica, lângă Petrici

Publicat cu

pe

Arheologii au descoperit o statuie mare din marmură reprezentând o zeitate în orașul antic Heraclea Sintica, situat lângă Petrici, în sud-vestul Bulgariei, a anunțat coordonatorul săpăturilor, prof. dr. Liudmil Vagalinski. Statuia, bine conservată, este puțin mai înaltă decât un om obișnuit, a precizat el.

Prof. Vagalinski a menționat că descoperirea a fost făcută în sistemul de canalizare Cloaca Maxima, unde arheologii nu se așteptau să găsească ceva de o asemenea importanță.

„Principala mea preocupare pentru această zonă, unde se află canalizarea mare, este cum să conservăm structurile antice descoperite acum șase ani”, a declarat el. Conform profesorului Vagalinski, această zonă este privată, ceea ce împiedică municipalitatea să efectueze lucrări permanente de conservare și restaurare, așa cum ar putea pe un teren public. El a adăugat că, din cauza erodării structurilor și pereților, arheologii au decis să le verifice deschizând porțile canalizării, montate pentru siguranță.

„În timp ce verificam cu atenție pereții pentru a le evalua starea, am văzut marmură”, a relatat prof. Vagalinski, adăugând că statuia a fost descoperită în timpul procedurilor de curățare a sistemului antic de canalizare Cloaca Maxima.

„În prezent, desfășurăm lucrări pentru a dezgropa complet statuia. După aceea, va fi transportată la Muzeul de Istorie din Petrici”, a adăugat el. Prof. Vagalinski a explicat că locuitorii din Heraclea Sintica probabil au depozitat statuia în canalizare, deoarece a fost găsită rezemată de un zid. Săpăturile și lucrările arheologice din acest sezon în situl orașului antic vor continua timp de 3-4 luni.

Actualitate

YHP Logo