Connect with us
Descarcă aplicația

SANATATE

DESCOPERIRE – Oamenii de ştiinţă au descoperit o genă care poate creşte riscul de cancer al sângelui

Publicat cu

pe

Cercetătorii din China și Statele Unite au identificat recent o genă nouă care poate crește semnificativ probabilitatea dezvoltării unei afecțiuni maligne mieloide, cum ar fi leucemia, conform informațiilor furnizate de Xinhua.

Tumorile maligne mieloide apar atunci când măduva osoasă nu poate produce suficiente celule sanguine sănătoase. Deși transplanturile de celule stem reprezintă o modalitate eficientă de tratament pentru cancerele de sânge, găsirea de donatori rămâne o provocare. În consecință, oamenii de știință din domeniul medical depun eforturi pentru a înțelege mecanismele acestor boli și pentru a dezvolta metode de diagnosticare timpurie.

Conform studiului publicat în revista Cell, cercetătorii au efectuat analize de asociere a variantelor rare pe o cohortă extinsă de populație, utilizând 460.000 de mostre biologice de la pacienți cu cancer de sânge din baza de date biomedicale UK Biobank.

Astfel, au identificat o genă de risc până acum necunoscută, denumită CTR9. Stoparea funcțională a acestei gene poate provoca o dereglementare a celulelor stem hematopoietice, estimându-se că ar putea crește riscul de dezvoltare a unei afecțiuni maligne mieloide de zece ori mai mult pentru un individ.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate