Piața europeană a fotbalului a înregistrat o creștere de 16% în sezonul 2022-2023 față de sezonul precedent, generând venituri totale de 35,2 miliarde de euro, conform studiului anual realizat de consultanții Deloitte și publicat marți, informează AFP.
Pentru cele cinci mari campionate europene (Anglia, Spania, Germania, Franța și Italia), creșterea a fost de 14%, atingând 19,6 miliarde de euro. Studiul menționează că, pentru prima dată după sezonul 2018-2019, „Big Five” a obținut un profit operațional estimat la 500 de milioane de euro.
Buna sănătate financiară a fotbalului european din această perioadă este explicată în principal prin ridicarea ultimelor restricții sanitare legate de pandemia de Covid-19 și veniturile generate de Cupa Mondială din Qatar, notează analiștii de la Deloitte Sports Business Group în studiul lor anual.
În detaliu, veniturile Premier League, campionatul Angliei, au crescut cu 11%, depășind pentru prima dată pragul de 6 miliarde de lire sterline (6,1 miliarde de lire sterline, echivalentul a 7,2 miliarde de euro).
Datoria netă a cluburilor engleze a crescut în același timp de la 2,7 la 3,1 miliarde de lire sterline (3,7 miliarde de euro), creștere explicată în special prin finanțarea proiectelor de infrastructură.
Procentual, cea mai mare creștere a veniturilor a fost înregistrată de cluburile din Bundesliga germană și Serie A italiană (+22% în ambele cazuri), ajungând la 3,8 miliarde de euro în Germania și 2,9 miliarde de euro în Italia.
„Cupa Mondială din 2022, ridicarea restricțiilor legate de Covid-19 și fervoarea fanilor au condus la o creștere semnificativă a pieței europene de fotbal în sezonul 2022-2023”, rezumă Tim Bridge, partener asociat al Deloitte Sports Business Group.
Cu toate acestea, Bridge subliniază că fotbalul european a ajuns la un „punct de inflexiune” în fața ascensiunii altor regiuni ale globului.
„Fotbalul evoluează către un sport mai conectat global, ceea ce aduce noi provocări pentru menținerea echilibrului competitiv, guvernanței solide și unui set de reglementări”, a continuat Bridge.
El îndeamnă liderii fotbalului european să prezinte un „front unit” pentru ca fotbalul de pe continent să continue să inspire jucători, suporteri și parteneri economici.
Studiul abordează și problema fotbalului feminin, notând că succesul Campionatului European feminin din vara anului 2022, organizat în Anglia, a avut un impact major asupra dezvoltării Superligii feminine, campionatul feminin al Angliei, ale cărui venituri la nivel de club au crescut cu 50%, ajungând la 48 de milioane de lire sterline (57 de milioane de euro).
Tendința rămâne ascendentă, Deloitte anticipând venituri de 68 de milioane de lire sterline pentru sezonul 2024-2025.