Atlas Turistic
Destinatii de vacanta: Muntenegru, perla salbatica a Marii Adriatice
Publicat cu
12 ani in urmape
Muntenegru este una din tarisoarele desprinse din fosta Iugoslavie. Statul este scaldat de apele Marii Adriatice, se invecineaza cu Croatia la vest, cu Bosnia si Hertegovina la nord-vest, cu Serbia si Kosovo la nord-est si Albania la sud-est.
Se spune ca numele tarii l-au dat navigatorii venetieni, inspirati de padurile negre si dese de pe muntele Lovcen. Panoramele intalnite in aceasta zona a Europei sunt de-a dreptul spectaculoase, Muntenegru asemanandu-se cu o cetate de piatra.
Piscurile, care ating chiar si 2.000 de metri, strapung cerul albastru de-a lungul granitei cu Serbia si Albania, iar salbaticia peisajului este greu de descris in cuvinte.
De-a dreptul spectaculos este piscul Bobotov Kuk din Muntii Durmitor, care atinge o inaltime de 2.522 metri. Cel mai inalt varf este insa Zla Kolata, Prokletije cu o altitudine de 2.534 m.. In schimb, plajele sunt scurte (cea mai mare – Velika Plaža, Ulcinj: de 13.000 m. lungime), coasta avand doar 6 kilometri.
Minunatii ale naturii sunt si Tara River (cel mai adanc canion, 1.000 m.), Golful Kotor, unde se afla orasul vechi, Parcul National Durmitor, care se intinde pe o suprafata de 390 kmp. Toate acestea fac parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.
Capitala si cel mai mare oras al tarii este Podgorica, situata la 44 metri deasupra nivelului marii, la 100 de kilometri de tarmul Marii Adriatice si foarte aproape de lacul Skadar, declarat parc national si aflat sub protectie internationala.
Lacul Skadar, aflat la numai 7 kilometri de mare, este unul dintre ultimele locuri din Europa cu pelicani, cea mai mare rezervatie ornitologica din Europa, una dintre ultimele mlastini de apa dulce din bazinul Mediteraneean si cel mai mare lac din Balcani.
VARA 2013 – VEZI OFERTA TURISTICA SPRE MUNTENEGRU – centrul turistic Budva
CONDITII DE CALATORIE
In scop turistic, cetatenii romani pot intra in Muntenegru pe baza cartii de identitate valabile pentru o perioada de 30 de zile, respectiv pe baza unui pasaport valabil, pentru o perioada de 90 de zile intr-un semestru.
In cazul unei deplasari cu durata de peste 3 zile in acelasi loc, cetatenii romani trebuie sa se inregistreze la politie, intr-un interval de 24 de ore de la momentul sosirii. De asemenea, inaintea parasirii teritoriului acestui stat, cetatenii romani trebuie sa anuleze inregistrarea facuta la autoritati. In cazul unei cazari la hotel sau in regim privat, proprietarul este obligat sa efectueze aceasta inregistrare, in termen de 12 ore de la sosire, respectiv sa o anuleze la plecarea dumneavoastra. Nerespectarea regimului sederii in Muntenegru se pedepseste cu inchisoare de la 5-30 zile.
Pentru asistenta medicala de urgenta, gratuit, este necesara asigurarea medicala incheiata la firmele autorizate din tara inainte de efectuarea calatoriei. In Muntenegru nu sunt necesare vaccinari speciale.
Moneda locala este euro.
OBIECTIVE TURISTICE – Vezi ce poti vizita
Budva
Budva este statiunea balneara cea mai cunoscuta din Muntenegru, care atrage 70% din turistii straini veniti in Muntenegru. Orasul are o populatie de 18.000 de locuitori, se afla in zona de coasta, numita Budvanska Rivijera, si este cel mai vechi oras de pe malurile Marii Adriatice. Sunt 35 de plaje de nisip in apropiere, iar 8 dintre ele au “steag albastru” – o certificare internationala a calitatii serviciilor oferite. Unele sunt animate si ziua, si noaptea prin programul muzical si spectacolele de teatru pregatite de administratorii locaurilor din Budva.
Orasul Vechi
Este alcatuit dintr-un complex arhitectonic si urbanistic unic, ridicat in urma cu 2.500 de ani pe o mica peninsula. Este traversat de stradute inguste si piete mici in care se organizeaza pe timpul verii diverse evenimente artistice. In aceasta zona din Budva se afla Biserica “Sfintei Treimi”, unde se afla mormantul scriitorului Stefan Mitrov Ljubisa.
Sveti Stefan
Aici se afla si Sveti Stefan – de la biserica purtand acelasi nume, un fost sat de pescari devenit oras-hotel, care a atras de-a lungul timpului numeroase vedete, inclsuiv de la Hollywood, Sofia Loren, Monica Vitti, Claudia Shiffer si Sylvester Stallone fiind printre VIP-uri. Conform traditiei, localitatea a fost construita ca o fortificatie in 1442. Un zid a fost ridicat de jur imprejurul pentru a oferi protectie famiilor atacate de turci ori pirati.
Datorita pozitiei sale, Sveti Stefan a fost un centru comercial puternic in perioada Republicii de la Venetia, gratie pozitiei sale. A inceput sa-si piarda importanta pe la sfarsitul secolului al 19-lea, atunci cand locuitorii orasului au inceput sa paraseasca orasul. Migratia completa a fost in 1955, cand practic micuta asezare a devenit hotel, fara ca arhitectura veche sa fi fost afectata insa. Ulterior, specialistii de la National Geographic Traveler au declarat localitatea ca unul dintre cele 50 de locuri din lume unde sa iti petreci toata viata.
Fortareata Kosmac
Aproape de Budva, langa satul Brajići, la o altitudine de 800 de metri se afla o cetate construita intre 1841-1850 de austrieci pe o suprafata de 1.064 de metri patrati. Kosmač a fost ridicata la granita intre Austro-Ungaria si Muntenegru, iar in prezent este in patrimoniul Institutului Republican pentru Protectia Monumentelor Culturale din Muntenegru.
Agentia de turism Mara International Tour
Baia Mare, Bd Unirii, nr. 5 (vis parcare magazin Maramuresul)
Mara International Tour – www.mara-tour.ro
Material realizat cu sprijinul Agentiei de turism Mara International Tour
Similar
VACANȚĂ – Cele mai comune obiecte uitate acasă de turiști
VACANȚĂ – Animalul de care trebuie să vă feriți când mergeți în Grecia
VACANȚĂ – Când începe anul școlar 2024-2025
DESTINAȚIE DE VACANȚĂ – Încă un stat elimină vizele pentru români
FOTO – Pe plaja sălbatică de la Vadu, marea și cerul se sărută sărat în așteptarea furtunii!
RECOMANDARE – Zece pensiuni tradiționale din Maramureș, pentru vacanța ta
ULTIMUL MECI ACASĂ ÎN 2024 – Știința Explorări întâlnește Steaua București
În ce lume trăim. A ajuns să ne deranjeze și lătratul câinelui
O NOUĂ ETAPĂ – Continuă demersurile pentru închiderea și ecologizarea iazului de la Bozânta Mare
Probleme în azilele de bătrâni din Maramureș
DESTINAȚIA ANULUI 2025 – Cu ce se prezintă Maramureșul în finala concursului
Vezi ce efecte negative au antibioticele si paracetamolul
Destinatii de vacanta: Creta – Cele mai frumoase locuri de pe Insula lui Zeus
SPITALUL MUNICIPAL SIGHETU MARMAȚIEI – Programări online pentru consultații
Telefonul de 200 lei preferat de interlopi şi urât de poliţişti. Şi Cherecheș îl avea la el când a fugit
Apa structurata, apa energizata, apa vie: Invata acum pasii necesari ca sa te simti mai sanatos si mai energic in 30 de zile!
ÎNOT MASTERS – Băimăreanul Ioan Ștefan Gherghel, campion european la 100 m fluture
CM ÎNOT – David Popovici, nou record mondial de juniori la 200 m liber
SCHIMBĂRI ÎN EDUCAȚIE – Fără teze obligatorii și medii semestriale
VIDEO – Băimăreanul Lucas Tohătan (BC CSU Sibiu), decisiv în victoria cu „U” BT Cluj
R. STAUDER (prefect Maramureș) – „Împreună cu structurile MAI monitorizăm activitățile care implică siguranța cetățenilor veniți din țara vecină” (VIDEO)
Actualitate
- Fără categorie13 ani in urma
Vezi ce efecte negative au antibioticele si paracetamolul
- Uncategorized12 ani in urma
Destinatii de vacanta: Creta – Cele mai frumoase locuri de pe Insula lui Zeus
- SANATATE3 ani in urma
SPITALUL MUNICIPAL SIGHETU MARMAȚIEI – Programări online pentru consultații
- ACTUALITATE1 an in urma
Telefonul de 200 lei preferat de interlopi şi urât de poliţişti. Şi Cherecheș îl avea la el când a fugit
- Fără categorie14 ani in urma
Apa structurata, apa energizata, apa vie: Invata acum pasii necesari ca sa te simti mai sanatos si mai energic in 30 de zile!
- SPORT2 ani in urma
ÎNOT MASTERS – Băimăreanul Ioan Ștefan Gherghel, campion european la 100 m fluture
- ACTUALITATE3 ani in urma
SCHIMBĂRI ÎN EDUCAȚIE – Fără teze obligatorii și medii semestriale
- SPORT3 ani in urma
CM ÎNOT – David Popovici, nou record mondial de juniori la 200 m liber