Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

DIALOG SOCIAL – Revine contractul colectiv de muncă la nivel național

Publicat cu

pe

O nouă lege a dialogului social intră în vigoare în prima zi de Crăciun. Vechea lege era în vigoare din 2011

Pe 23 noiembrie, deputații au dat votul final pe un document cu numeroase amendamente față de forma care a plecat de la Senat (unde propunerea a fost respinsă), scrie avocatnet.ro.

După intrarea în vigoare mai este nevoie de adoptarea mai multor acte normative astfel încât să poată fi pusă în aplicare. De asemenea, notează publicația citată, noi acte sunt necesare pentru armonizarea cu prevederile noii Legi a dialogului social – chiar Codul muncii va trebui modificat pentru alinierea oricărei prevederi contrare noii reglementări.

În esență, față de regulile de acum, se vor introduce prevederi exprese legate de alegerea reprezentanților salariaților. Astfel, la angajatorii care au minimum zece angajați/lucrători, dacă nu există un sindicat, interesele lucrătorilor vor putea fi promovate și apărate de reprezentanți ai acestora. Reprezentanții ar urma să fie aleși cu votul a cel puțin jumătate plus unu din numărul total al angajaților, cu un mandat de cel mult doi ani.

De asemenea, angajatorii nu vor putea interveni în procesul de alegere a reprezentanților salariaților și nici nu-l vor putea împiedica. Angajatorul poate, cel mult, facilita desfășurarea procedurilor de alegere, însă numai în situația în care primește o solicitare în acest sens din partea lucrătorilor/salariaților.

Salariații se vor putea organiza mai ușor pentru exercitarea drepturilor lor – condiția privind numărul membrilor fondatori devine ceva mai ușor de îndeplinit, iar lucrătorii/salariații vor putea înființa un sindicat dacă sunt cel puțin 10 din aceeași unitate sau cel puțin 20 din unități diferite, dar din cadrul aceluiași sector de activitate.

Va exista și o interdicție de a concedia reprezentanții salariaților pe motive ce țin de îndeplinirea mandatului primit de la angajați/lucrători.

O altă schimbare este aceea că negocierea colectivă va fi obligatorie la nivel de unitate unde sunt cel puțin zece salariați, dar și la nivel de sector de negociere colectivă. Până acum, obligația intervine de la cel puțin 21 de salariați în sus.

Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

YHP Logo