Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

DIN 2023 – ANAF poate verifica obligația de a accepta plata cu cardul și poate da amenzi comercianților și prestatorilor

Publicat cu

pe

Începând din 2023, în cadrul controalelor Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) se pot verifica inclusiv obligațiile comercianților ce țin de plățile cu cardul bancar, așa cum reiese dintr-o lege nouă.
„Constatarea contravențiilor prevăzute [de OUG 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată] și aplicarea sancțiunilor contravenționale se fac de către persoanele desemnate din cadrul structurilor cu atribuții de control ale Agenției Naționale de Administrare Fiscală”, scrie în Legea 370/2022, măsura fiind aplicabilă de la 1 ianuarie 2023.

În esență, parlamentarii au schimbat instituția responsabilă cu verificarea și sancționarea contravențiilor în domeniul obligațiilor pe care le au comercianții apropo de plățile cu cardul bancar. Anterior se prevedea că responsabilitatea este la „organele de control ale Ministerului Finanțelor Publice și unităților sale teritoriale.”

Însă, din moment ce prevederea era considerată vagă, au fost indicați în mod expres inspectorii ANAF. „Având în vedere formularea vagă a dispozițiilor (…), care fac trimitere la unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor, considerăm necesară indicarea clară a ANAF ca fiind instituția cu atribuții de constatare a contravențiilor și de aplicare a sancțiunilor prevăzute de [OUG 193/2002]”, au explicat deputații în raportul prin care au introdus amendamentul.

citește tot articolul pe avocat.net

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate