Connect with us
Descarcă aplicația

NEWS

DIN CE ÎN CE MAI RĂU – Cercetătorii estimează că 2023 a fost cel mai călduros an din ultimii cel puțin 125 de mii de ani

Publicat cu

pe

Sky News a realizat o cronologie a evenimentelor meteorologice extreme înregistrate în fiecare lună din acest an. Conform datelor preliminare, cercetătorii cred că temperaturile din ultimele 12 luni au fost cele mai ridicate din ultimii 125 de mii de ani, însă este necesară o analiză mai profundă, iar organizațiile internaționale vor prezenta date în acest sens în următoarele săptămâni.

În primele săptămâni din ianuarie 2023, în California au murit cel puțin 21 de persoane din cauza inundațiilor și a penelor de curent, iar statul Iowa a fost lovit de tornade pentru prima dată în mai bine de 50 de ani.

La începutul lui februarie, ciclonul Freddy s-a format în sudul Oceanului Indian, lângă Australia, și a devenit una dintre cele mai periculoase și longevive furtuni înregistrate vreodată. A durat până la jumătatea lunii martie și s-a intensificat de șapte ori, un număr record. Autoritățile cred că fenomenul a provocat peste 1.400 de decese, din care peste 1.200 în Malawi, iar restul în Madagascar și Mozambic.

În martie, în unele părți din Spania s-a înregistrat cea mai severă secetă din ultimii 20 de ani, iar rezervele de apă ale țării au scăzut la cel mai mic nivel din ultimii 33 de ani. În Turcia, ploile torențiale au provocat inundații în provinciile Adiyaman și Șanliurfa.

În aprilie, un val de căldură a cuprins mare parte a Europei și a adus recorduri de temperatură pentru luna respectivă. În Spania, de exemplu, au fost zone cu 38,8 grade Celsius.

În mai, sute de oameni au fost uciși sau au fost dați dispăruți în Myanmar și Bangladesh, care au fost lovite de ciclonul Mocha. În Bangladesh, circa 500 de mii de oameni au fost evacuați din zonele de coastă, iar în Congo peste 400 de oameni au murit.

În iunie, Canada s-a confruntat cu cele mai puternice incendii de vegetație din istoria țării. 18 milioane de hectare au fost afectate, în timp ce mii de persoane au fost evacuate, iar patru pompieri și-au pierdut viața. Fumul s-a extins și pe teritoriul SUA, provocând întârzieri pentru mii de zboruri.

În iulie, s-au înregistrat constant temperaturi de peste 40 de grade în toată Europa, iulie 2023 fiind cea mai caldă lună din istoria măsurătorilor meteorologice. Temperatura medie a fost de 16,95 de grade Celsius, peste recordul de 16,63 de grade stabilit în 2019. În Grecia, din cauza incendiilor de vegetație, au fost emise ordine de evacuare pentru locuitorii din șase comunități de pe litoral și dintr-o tabără de vară, situată la vest de Atena. În total, pe teritoriul UE au ars 180 de mii de hectare.

În august, s-au produs cele mai puternice incendii de vegetație din istoria statului Hawaii, iar Maui a fost distrus aproape complet. Cel puțin o sută de persoane și-au pierdut viața. De asemenea, California a fost afectată de prima furtună tropicală din ultimii 84 de ani – uraganul Hilary.

În septembrie, furtuna Daniel a lovit Bulgaria, Turcia și Grecia, la începutul lunii, iar apoi s-a îndreptat spre Africa, unde a inundat mai multe cartiere din Libia. În orașul Derna, peste zece mii de oameni au murit, iar țara a fost nevoită să ceară ajutor internațional.

În octombrie, furtuna Babet a adus ploi torențiale peste nordul și vestul Europei. În Marea Britanie, șase oameni au murit, iar câteva sute au rămas fără locuințe. În schimb, în Pădurea Amazoniană din Brazilia, peste o sută de delfini au fost găsiți morți, din cauza temperaturilor extreme. Vremea caldă din octombrie a ridicat media acestui an la +1,43 de grade Celsius față de perioada preindustrială, foarte aproape de pragul de +1,5 grade, care ar fi urmat să fie atins peste câțiva ani.

În noiembrie, furtuna Ciaran a traversat vestul Europei, iar în Franța, 1,2 milioane de oameni au rămas fără curent electric. Circa 20 de persoane au murit, în țările occidentale. În vestul Australiei, au izbucnit noi incendii de vegetație, pe fondul unor temperaturi de 40 de grade Celsius. În Brazilia au fost temperaturi record pentru luna noiembrie, iar incendiile au devastat o suprafață de 947 de mii de hectare. Luna noiembrie a acestui an a devenit a șasea consecutivă cu cea mai mare medie de temperatură din istorie.

În decembrie, s-au produs inundații și alunecări de teren în Tanzania, soldate cu 47 de victime. În orașul Seattle, din statul Washington, au fost doborâte recordurile zilnice de precipitații. În nordul Australiei, peste 300 de oameni au fost salvați din calea inundatiilor. În Queensland, a fost mobilizată armata pentru salvarea sinistraților.

Actualitate

YHP Logo