Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

DIN NOU ÎN TOP – România are cea mai mare creștere a prețurilor din UE

Publicat cu

pe

România a redevenit țara cu cea mai mare inflație din Uniunea Europeană, conform datelor publicate astăzi de Eurostat. Reaprinderea inflației creează dificultăți pentru politica monetară a BNR.

Cele mai ridicate rate ale inflației din UE sunt în Ungaria (4,1%), Belgia (5,4%) și România, care se află pe primul loc cu 5,8%. La polul opus, cele mai scăzute rate anuale ale inflației au fost înregistrate în Finlanda (0,5%), Letonia (0,8%) și Danemarca (1%). Creșterea inflației reprezintă o provocare pentru autoritățile monetare românești.

Pe 7 august, BNR a redus dobânda cheie cu 0,25 puncte procentuale, pentru a doua ședință consecutivă și ultima din această vară. Analiștii locali se așteptau ca banca centrală să facă o pauză, având în vedere riscurile și incertitudinile din economie. Deși BNR a subliniat riscurile semnificative din politica fiscală, a considerat că o inflație mai scăzută justifică reducerea dobânzilor.

De asemenea, BNR și-a revizuit în scădere prognoza de inflație pentru sfârșitul anului 2024, de la 4,9% la 4,0%, anticipând o scădere la 3,4% până la sfârșitul anului 2025, potrivit guvernatorului Mugur Isărescu.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate

YHP Logo