Connect with us
Descarcă aplicația

NEWS

DIN SPAȚIU – O furtună solară de o intensitate rară se îndreaptă spre Pământ

Publicat cu

pe

Se apropie o furtună solară de o intensitate neobișnuită către Pământ și este posibil să provoace întreruperi în rețelele electrice și sateliți încă de vineri seara, potrivit avertismentului emis de autoritățile americane, relatează AFP.

„Există o mare probabilitate ca mai multe ejecții de masă coronală, care sunt explozii de particule energetice și câmpuri magnetice emise de la Soare, să se îndrepte spre Pământ”, a explicat Shawn Dahl de la Centrul de Prognoză Meteorologică Spațială din SUA (SWPC) într-o conferință de presă.

A fost emisă o notificare de avertizare pentru o furtună geomagnetică de nivel 4, pe o scară de 5, prima de acest gen din 2005.

Determinarea precisă a momentului când va începe fenomenul este dificilă, însă se estimează că acesta va persista pe tot parcursul sfârșitului de săptămână.

„Există posibilitatea unui impact asupra infrastructurii”, a avertizat Shawn Dahl, indicând că este vorba despre un eveniment „foarte rar”. „Am notificat toți operatorii cu care colaborăm, cum ar fi operatorii de sateliți, de comunicații și, desigur, rețeaua electrică din America de Nord”, a adăugat el.

Soarele se află în prezent aproape de activitatea sa maximă, conform unui ciclu care se repetă la fiecare 11 ani.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate