Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

DISPUTĂ – Indiferent care ar fi guvernul Taiwanului, există o singură Chină, subliniază Beijingul

Publicat cu

pe

Autorităţile chineze au afirmat luni, după preluarea funcţiei de către noul preşedinte taiwanez Lai Ching-te, că, indiferent de guvernul aflat la putere în insulă, „faptul” că aceasta face parte din China nu se va schimba, relatează AFP, informează AGERPRES.

„Oricare ar fi evoluţia situaţiei politice interne a Taiwanului, aceasta nu va schimba cu nimic faptul istoric şi juridic că cele două maluri ale strâmtorii (Taiwan) aparţin unei singure şi aceleiaşi Chine”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Webin.

Insula cu 23 de milioane de locuitori se autoguvernează din 1949, dar este considerată o provincie rebelă de către Beijing, care a avertizat luni şi că eforturile vizând independenţa Taiwanului vor duce la un „impas”.

„Indiferent sub ce formă, urmărirea independenţei şi secesiunii Taiwanului este sortită eşecului”, a subliniat Wang Webin.

Noul preşedinte al Taiwanului Lai Ching-te, care a depus luni jurământul la palatul prezidenţial din Taipei, a fost descris de Beijing drept un „separatist periculos” pentru declaraţiile sale mai vechi în favoarea independenţei, deşi ulterior şi-a atenuat acest discurs.

Acesta a invitat totuşi China, în discursul de la învestitură, „să înceteze intimidările politice şi militare împotriva Taiwanului”, să îşi asume alături de insula independentă de facto răspunderea faţă de omenire „de a menţine pacea şi stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan şi în întreaga regiune” şi să urmărească „eliberarea lumii de teama războiului”.

Print Friendly, PDF & Email
Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate