Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

ECONOMIA MONDIALĂ – Japonia a pierdut în 2023 titlul de a treia mare putere economică mondială, în favoarea Germaniei

Publicat cu

pe

Conform unei estimări preliminare a Produsului Intern Brut (PIB) al Japoniei publicată joi și citată de AFP, în 2023 Japonia a pierdut locul de a treia mare putere economică mondială în favoarea Germaniei, în principal din cauza deprecierii yenului.

Potrivit datelor, PIB-ul nominal al Japoniei în 2023 a fost de aproximativ 4.200 de miliarde de dolari, în timp ce cel al Germaniei a fost de aproximativ 4.500 de miliarde de dolari, influențat de inflație, care a rămas semnificativă anul trecut. Totuși, în termeni reali, PIB-ul Japoniei a înregistrat o creștere accelerată de 1,9% în 2023, comparativ cu o creștere de 1% în 2022, în timp ce economia germană s-a contractat cu 0,3%, conform cifrelor oficiale publicate în luna precedentă.

Germania, cunoscută ca o putere exportatoare, se confruntă cu o cerere externă slabă, costuri ridicate ale energiei pentru sectorul său manufacturier important și dobânzi ridicate stabilite de Banca Centrală Europeană pentru a combate inflația. Faptul că Germania a devenit a treia mare putere economică mondială era previzibil încă din luna octombrie a anului trecut, odată cu revizuirea prognozelor Fondului Monetar Internațional, însă la Berlin acest titlu este văzut mai degrabă ca o iluzie, având în vedere perspectivele economice.

Se estimează că India ar putea depăși atât Japonia, cât și Germania în câțiva ani în ceea ce privește PIB-ul nominal calculat în dolari. Potrivit economistului Brian Coulton de la Fitch Ratings, economia Indiei ar putea ajunge la nivelul Japoniei și al Germaniei până în 2025, dar PIB-ul pe cap de locuitor va rămâne mult mai mic în India decât în celelalte două țări menționate.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate