Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

ECONOMIE – Adrian Câciu: „Avem evaziune foarte mare. 32-33 miliarde de euro pierdute anual”

Publicat cu

pe

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a subliniat marți că nivelul evaziunii fiscale în România reprezintă o problemă semnificativă, având un impact considerabil asupra încasărilor la bugetul statului, conform informațiilor furnizate de News.ro. În cadrul emisiunii România Politică de la Prima News, Câciu a evidențiat că pierderile din evaziunea fiscală ating aproximativ 10% din PIB, adică între 32 și 33 de miliarde de euro în fiecare an.

„Avem o evaziune fiscală foarte mare. 10% din PIB vi se pare puțin? 32 – 33 de miliarde de euro pe care le pierzi în fiecare an”, a afirmat ministrul Adrian Câciu. Acesta a subliniat că Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) impune un angajament clar, și anume că 2,5 puncte procentuale din PIB trebuie să fie obținute prin îmbunătățirea capacității administrative de colectare a veniturilor statului român.

„Haideți să ne facem treaba. (…) Dacă procesul de digitalizare a ANAF continuă așa cum a început, eu cred că putem reuși”, a adăugat ministrul, în contextul în care a fost întrebat dacă țara se va încadra în acest procent până la finalul anului.

Ministrul Investițiilor a subliniat, de asemenea, că „dacă nu avem o abordare sistemică și un sistem digital care să elimine influența umană, ANAF-ul va continua să funcționeze în funcție de persoane”.

„Dacă sistemul indică că un anumit caz prezintă un risc, iar altul nu, atunci trebuie să atingem acest nivel de obiectivitate”, a completat el, evidențiind că se referă la necesitatea eliminării subiectivismului, deoarece „realitatea ne arată că evaziunea fiscală rămâne constantă”.

Actualitate

YHP Logo