Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

ECONOMIE – Băncile au redus ușor ratele

Publicat cu

pe

Băncile au continuat să reducă dobânzile la depozite și credite în luna premergătoare deciziei BNR de a scădea pentru prima dată rata cheie din 2021.

Dobânzile la depozite se mențin în teritoriu pozitiv pentru a doua lună consecutiv, datorită scăderii inflației, dar se preconizează o scădere mai rapidă, conform datelor analizate de Profit.ro. Pentru credite, ratele nu pot scădea semnificativ până la actualizarea IRCC la o valoare mai mică, însă pentru firme s-ar putea îmbunătăți odată cu actualizarea ROBOR.

La 5 iulie, Banca Națională a României a redus rata cheie la 6,75%, de la 7% pe an, marcând prima scădere de după ianuarie 2021, decizie anticipată de analiști. Ratele medii la tranzacțiile interbancare, pe baza cărora se calculează IRCC, și ROBOR la 6 luni s-au aliniat practic la 6%, nivelul ratei de depozit a BNR, ceea ce a încetinit scăderea dobânzilor în ultimele luni.

Dobânda medie la creditele în sold a scăzut cu 5 puncte de bază la 8,85%, fiind cu aproximativ 40 de puncte de bază mai mică față de iunie 2023. Maximumul a fost atins în ianuarie 2023, la 9,6%.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate

YHP Logo