Connect with us
Descarcă aplicația

NEWS

ECONOMIE – China, a doua economie mondială, a înregistrat anul trecut o creștere a PIB-ului de 5,2%

Publicat cu

pe

China, a doua economie mondială, a înregistrat o creștere de 5,2% în anul 2023, comparativ cu o expansiune de 3% în 2022, conform anunțului făcut miercuri de către Biroul Național de Statistică din Beijing (NBS). Aceste date se aliniază cu obiectivul autorităților chineze de atingere a unei creșteri de aproximativ 5%, parțial datorită nivelului scăzut din anul precedent, când politica „zero Covid” a fost implementată pentru a controla extinderea pandemiei, transmit Kyodo și Reuters.

Majoritatea analiștilor anticipau o creștere a PIB-ului Chinei de 5,2% în anul anterior. Cu toate acestea, economia chineză continuă să fie afectată de criza din sectorul imobiliar, unde investițiile în dezvoltare imobiliară au înregistrat un declin de 9,6% în anul 2023, după o scădere de 10% în 2022. Piața imobiliară contribuie cu aproximativ 30% la PIB-ul Chinei.

Pe fondul incertitudinilor, incluzând cererea externă redusă și creșterea datoriilor guvernelor locale, se preconizează că ritmul de creștere a PIB-ului Chinei va încetini la 4,6% în 2024, conform previziunilor Fondului Monetar Internațional din noiembrie.

În trimestrul patru al anului 2023, economia chineză a înregistrat o expansiune anuală de 5,2%, în ciuda dificultăților întâmpinate de marii dezvoltatori imobiliari, precum China Evergrande Group și Country Garden Holdings. Comparativ cu trimestrul trei al anului 2023, când s-a înregistrat o creștere anuală de 4,9%, PIB-ul Chinei a crescut cu 1% în perioada octombrie-decembrie 2023.

Economia Chinei s-a redresat în 2023, reușind să facă față presiunilor externe și provocărilor interne. Cu toate acestea, Biroul Național de Statistică din Beijing a avertizat că mediul extern devine tot mai complex, dificil și nesigur, iar creșterea economică continuă să se confrunte cu dificultăți și provocări.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate