Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

ECONOMIE – Deficitul bugetar a ajuns la peste 4 miliarde lei în prima lună a anului 2023

Publicat cu

pe

Deficitul bugetar al României, adică diferența dintre veniturile și cheltuielile țării, a ajuns la 4,02 miliarde de lei în prima lună a anului 2023, respectiv 0,25% din PIB pe fondul unor rambursări de TVA mai mari cu 59,8%, al încetinirii veniturilor din accize la tutun, al unui volum mai mare de decontări de bunuri şi servicii pentru medicamente, precum şi al creşterii volumului de investiţii, potrivit Ministerul Finanţelor.

În comparație cu luna ianuarie a anului trecut, bugetul se închidea pe un deficit de 1,69 miliarde de lei, respectiv 0,13% din PIB. Bugetul pentru acest an este construit pe un deficit de 4,4% din PIB.

„Execuția bugetului general consolidat în luna ianuarie 2023 s-a încheiat cu un deficit de 0,25 % din PIB, respectiv 4,02 mld lei (Anexa nr. 1 și Anexa nr. 2) datorat în principal de rambursările de TVA mai mari cu 59,8% mai ridicate față de nivelul rambursat în aceeași lună a anului trecut, încetinirea veniturilor din accize din tutun, volumul mai mare de decontări de bunuri și servici pentru medicamente, precum și de creșterea volumului de investiții”arată ministerul Finanțelor.

Actualitate

YHP Logo