Connect with us
Descarcă aplicația

NEWS

ECONOMIE – Fitch confirmă ratingul de ţară al României la ”BBB minus” cu perspectivă stabilă

Publicat cu

pe

Fitch Ratings, agenția de evaluare financiară, a reconfirmat vineri ratingul pentru datoriile pe termen lung în valută ale României la „BBB minus”, cu perspectivă stabilă, conform unui comunicat de presă.

Potrivit comunicatului, ratingul ‘BBB minus’ atribuit României este susținut de statutul său de țară membră a UE și de fluxurile de capital asociate care promovează convergența veniturilor, stabilitatea macroeconomică și finanțele externe. De asemenea, PIB-ul pe cap de locuitor și indicatorii de dezvoltare umană se situează peste media altor țări din categoria ‘BBB’. Cu toate acestea, aceste aspecte sunt contrabalansate de deficitele bugetare și de cont curent mai mari decât în alte țări din aceeași categorie, un istoric modest privind consolidarea fiscală, rigidități bugetare crescute și o poziție semnificativă de debitor extern.

Analiștii Fitch estimează că deficitul bugetar al României în 2023 a rămas practic neschimbat în comparație cu 2022, situându-se la 6,1% din PIB, mult peste ținta inițială a guvernului de 4,4% din PIB. Trag un semnal de alarmă cu privire la o traiectorie de deficit pe termen mediu revizuită în creștere, având în vedere condițiile inițiale mai puțin favorabile și majorările semnificative ale pensiilor din ianuarie și septembrie 2024.

Fitch prognozează că România va înregistra un deficit guvernamental de 6% din PIB în 2024 și 6,4% în 2025.

De asemenea, se așteaptă ca economia românească să crească cu 3% în 2024 și 2025, după ce în 2023 a înregistrat o încetinire la 2%. Analizele indică faptul că intrările substanțiale de fonduri europene, inclusiv fondurile de coeziune și noul cadru financiar multianual (2021-2027) și fondurile de revenire și reziliență, vor continua să fie motoare importante pentru creștere și investiții pe termen mediu. De asemenea, fondurile UE sunt susceptibile să îmbunătățească potențialul de creștere al economiei, accelerând procesul de recuperare la nivelul UE.

Fitch menționează că factorii care ar putea duce la o retrogradare a ratingului României includ un eșec în consolidarea fiscală pe termen mediu, care ar conduce la o creștere semnificativă a raportului datorie publică/PIB. Pe de altă parte, o reducere susținută a deficitului bugetar, care sprijină scăderea raportului datorie publică/PIB, ar putea duce la o îmbunătățire a ratingului suveran al României.

Actualitate

YHP Logo