Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

ECONOMIE – Numărul procedurilor de insolvenţă deschise anul trecut a crescut cu 7% față de anul precedent

Publicat cu

pe

Numărul procedurilor de insolvenţă deschise anul trecut a crescut cu 7%, la 6.531, iar pierderile cauzate creditorilor de către companiile insolvente au fost de 4,6 miliarde de lei, în scădere cu 12%, arată cel mai recent studiu Coface România, citat de Agerpres. Pe parcursul anului 2022, un număr total de 131.328 companii şi-au încetat activitatea.

Potrivit datelor prezentate de Coface, numărul companiilor insolvente cu cifră de afaceri de peste 0,5 milioane de euro a crescut de la 322 la 357 pe parcursul anului trecut.

Reprezentanţii Coface susţin că succedarea pandemiei Covid-19, una dintre cele mai grave din ultimul secol, de războiul declanşat de Rusia în Ucraina a generat o serie de efecte economice negative pe parcursul anului 2022 precum discontinuitatea aprovizionării pentru multe sectoare de activitate, scumpirea hidrocarburilor, cerealelor sau a materialelor de construcţii, inflaţie de două cifre în multe ţări europene şi adâncirea deficitelor fiscale, precum şi a celor externe (comercial şi de cont curent).

Potrivit sursei citate, niciodată diferenţa dintre inflaţia generală şi inflaţia percepută de către populaţie nu a fost atât de mare, în condiţiile în care inflaţia percepută de populaţie a fluctuat între 25%-30% pe parcursul anului 2022.

Ritmul de creştere a preţurilor a depăşit dinamica salariului mediu la nivel naţional erodând puterea de cumpărare. În acest context, cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul a înregistrat o decelerare continuă pe parcursul anului 2022, avansul anual scăzând de la aproape 10% în luna ianuarie, până aproape de 2%-3% la finalul anului. Totodată, salariul mediu a crescut cu 13%, iar numărul şomerilor din economie a scăzut cu 5%.

În 2022 veniturile publice curente au reprezentat 28,6% în România, în condiţiile în care media europeană a fost aproape 40%. Veniturile din impozitul pe salarii, venit şi contribuţiile sociale în 2021 au fost de 155 miliarde lei, acestea crescând la 172 miliarde de lei pe parcursul anului 2022. Pe de altă parte, cheltuielile publice au crescut cu 18%, de la 427 miliarde de lei în 2021 la 503 miliarde de lei în 2022, precizează sursa citată.

“Anul trecut a fost marcat de un context economic şi geopolitic care a pus presiune pe mediul de afaceri local. Cifrele conturează un tablou plin de provocări în condiţiile frânării creşterii economice de la aproape 6% în 2021, la circa 4% în 2022. În ciuda evitării recesiunii, ne confruntăm cu unele dezechilibre care pot genera riscuri şi vulnerabilităţi pentru populaţie şi mediul de business. Iar situaţia insolvenţelor pe 2022 vine să confirme provocările prin care companiile din România trec în încercarea de a supravieţui pe o scenă economică în continuă schimbare. Ca furnizor de servicii integrate de management al riscului financiar, Coface va continua să urmărească cu atenţie principalele evoluţii macro şi micro economice pentru a putea veni în sprijinul companiilor cu soluţii ancorate în nevoi reale”, a declarat Alina Popa, country manager Coface România.

Actualitate

YHP Logo