Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

EDUCAȚIE – UBB a lansat „Platforma Umanistă”

Publicat cu

pe

Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca informează că a lansat „Platforma Umanistă”, o iniţiativă menită să scoată ştiinţele socioumane din „conul de umbră” în care se află în urma evoluţiilor tehnologice şi a prioritizării ştiinţelor dedicate naturii.

„Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a lansat joi, 6 aprilie 2023, Platforma Umanistă, asumată ca direcţie strategică prin programul de management pentru perioada 2020-2024, ProUBB+. Platforma a fost creată în contextul în care ştiinţele umaniste (socioumane), adică ştiinţele care se ocupă de cunoaşterea omului şi a binelui public, sunt puse într-un con de umbră de ştiinţele dedicate naturii/tehnologiei. Acest lucru este confirmat de subfinanţare, de reducerea ponderii acestora în curriculum universitar (şi preuniversitar) şi de criteriile utilizate în rankingurile universităţilor (care adesea ignoră rezultatele ştiinţelor socioumane: ex. se accentuează rolul articolelor în raport cu cel al cărţilor)”, se arată într-un comunicat de presă transmis, joi, de UBB.

Potrivit iniţiatorilor platformei, diminuarea rolului ştiinţelor umaniste în contextul puternicei evoluţii tehnologice poate avea implicaţii nefaste: „o cunoaştere deficitară a omului şi a binelui public, cu consecinţe asupra bunăstării acestuia, dezvoltării armonioase a societăţii, inclusiv asupra protejării identităţilor colective şi naţionale şi a patrimoniilor culturale; riscul formării de specialişti fără un orizont cultural adecvat (cu excepţia situaţiei în care aceasta este o preocupare personală), cu consecinţe asupra utilizării potenţialului profesional, a dezvoltării continue şi a existenţei unui mindset (auto)reflexiv, constructiv şi colaborativ, nu rigid şi conflictual; dezvoltarea de tehnologii care pun la risc omul şi societatea, spre exemplu, accesul diferenţiat la tehnologie poate genera discriminare, inegalităţi, dezechilibre democratice, iar revoluţiile industriale/tehnologice fără o dimensiune umanistă implică riscuri la nivelul societăţii, inclusiv al naturii (vezi schimbările climatice); Reducerea rolului activ al universităţii – prin diminuarea atitudinilor reflexive şi autoreflexive – în dinamica şi dezvoltarea societăţii”.

Iniţiatorii platformei propun mai multe măsuri.

„Printre măsurile propuse de iniţiatorii Platformei Umaniste se regăsesc: -Finanţarea adecvată a disciplinelor socioumane; La UBB acestea sunt susţinute în pofida unor deficite financiare specifice şi structurale (ex. programele de limbi clasice, fără de care însă ţara ar intra curând în criză culturală); – Accentuarea rolului propedeutic al acestora în formarea tuturor specialiştilor. UBB a introdus transversal şi gratuit curs de fundamente umaniste/logică, retorică, teoria argumentării; – Utilizarea transversală a acestora în toate demersurile tehnologice, cel puţin sub aspectul eticii şi acceptabilităţii sociale a noilor paradigme tehnologice (vezi modelul UE), dar şi a unor demersuri multi-/inter-/transdisciplinare. Spre exemplu, specializarea inteligentă propusă de UBB – InfoBioNano4Health – are componenta socioumană implementată transversal pentru a stabili limite etice şi de siguranţă şi acceptabilitate socială pentru noile tehnologii dezvoltate. În fine, sub aspect multi-/inter-/transdisciplinar, UBB a dezvoltat un Centru de Industrii Creative şi abordări precum Digital Humanities şi Cybersecurity (cu implicare studiilor de drept) etc”, se mai arată în comunicat.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate