Connect with us
Descarcă aplicația

POLITICA

EFECTE SANCȚIUNI – Rusia va fi tratată ca un stat ostil, izolat de fluxurile globale și de investiții

Publicat cu

pe

Statele Unite, Uniunea Europeană, Marea Britanie și alte țări occidentale au anunțat noi sancțiuni împotriva Rusiei, după ce Vladimir Putin a dat ordinul de invadare a Ucrainei. Chiar dacă Moscova și-a construit un mecanism defensiv pentru a-și proteja economia, aceste sancțiuni vor avea efect pe termen lung, arată o analiză Reuters.

Statele Unite și Marea Britanie au anunțat restricții care, combinate cu sancțiunile anterioare, ar elimina de fapt marea majoritate a activelor bancare rusești din ambele țări. Noile ținte includ Sberbank și VTB Bank, cele mai mari bănci din Rusia.

Liderii UE au convenit asupra unor sancțiuni care vizează 70% din piața bancară rusă și importante companii de stat, inclusiv din domeniul apărării.

Marile bănci ale Rusiei sunt profund integrate în sistemul financiar global, ceea ce înseamnă că sancțiunile ar putea fi resimțite cu mult dincolo de granițele sale. Datele Băncii pentru Reglementări Internaționale arată că creditorii europeni dețin cea mai mare parte a expunerii de aproximativ 120 de miliarde de dolari a băncilor străine pe Rusia.

Marea Britanie a anunțat că va interzice vânzarea datoriilor suverane rusești la Londra. Rusia a emis datorii suverane în favoare de 4,1 miliarde de lire sterline de la începutul anului 2020.

Următorul pachet de sancțiuni UE va viza „capacitatea statului și guvernului rus de a accesa capitalul și piețele și serviciile financiare ale UE, pentru a limita finanțarea politicilor agresive”, au anunțat oficialii de la Bruxelles. Acesta va interzice investitorilor UE să tranzacționeze obligațiuni de stat rusești.

Washingtonul a anunțat marți noi restricții privind tranzacțiile cu datoria suverană a Rusiei. Americanilor – care deja nu mai pot să investească direct în datoria suverană rusă – li se va interzice să facă achiziții și de pe piața secundară, de la 1 martie.

Statele Unite, UE și Marea Britanie au impus deja înghețarea activelor, interdicții de călătorie și alte restricții pentru mai mulți oficiali și oameni de afaceri ruși.

Marea Britanie a anunțat sancțiuni împotriva a peste 100 de persoane și entități rusești, inclusiv înghețarea activelor și interdicția de călătorie pentru Eelena Georgieva, președintele consiliului de administrație al Novikombank; Piotr Fradkov, președintele Promsviazbank; Denis Bortnikov, vicepreședinte VTB; Kirill Shamalov, fostul ginere al președintelui Vladimir Putin, și Iuri Sliusar, de la United Aircraft.

Marea Britanie va introduce, de asemenea, o legislație care să limiteze depozitele pe care cetățenii ruși le pot deține în conturile bancare din Marea Britanie. Limita va fi de 50.000 de lire sterline.

Statele Unite și UE au impus deja sancțiuni asupra sectoarelor energetice și de apărare ale Rusiei. Compania de stat de gaze Gazprom, filiala petrolieră Gazpromneft și producătorii de petrol Lukoil, Rosneft și Surgutneftegaz se confruntă cu diverse tipuri de restricții ale exporturilor/importurilor.

Sancțiunile ar putea fi aprofundate, o posibilă opțiune fiind aceea de a împiedica companiile să facă afaceri în dolari americani.

Nord Stream 2, o controversată conductă menită să transporte gaze naturale din Rusia către Germania, aștepta certificarea, dar Germania a anunțat că a suspendat procesul.

Statele Unite au impus de asemenea sancțiuni companiei responsabile cu construirea gazoductului rusesc Nord Stream 2.

Actualitate

YHP Logo