Connect with us
Descarcă aplicația

SANATATE

Efecte temperaturi extreme şi radiaţii ultraviolete. Ce trebuie să știți

Publicat cu

pe

Urmează poate cel mai călduros weekend din această vară pentru România. Maramureșul va fi sub cod portocaliu timp de două zile, în timp ce marea majoritate a județelor din țară vor fi sub cod roșu. Medicii atrag atenția că în această perioadă vorbim de o căldura extremă care este definită ca o perioadă de căldură şi umiditate ridicată, cu temperaturi peste 32.2 C timp de 2-3 zile.

„Căldura excesivă reprezintă un pericol pentru mediu şi sănătate. Stresul termic este cauza principală a deceselor cauzate de variaţiile termice, acesta putând exacerba bolile cardiovasculare, diabetul, afecţiunile mintale, astmul şi poate creşte riscul de accidente şi transmitere a unor boli infecţioase. Vulnerabilitatea la căldură este determinată atât de factori fiziologici, cum ar fi vârsta (bătrânii, sugarii şi copiii) şi starea de sănătate (prezenţa afecţiunilor cronice), cât şi de factori de expunere, cum ar fi ocupaţia (de exemplu: lucrul în aer liber sau în zone fără ventilaţie sau aer condiţionat) şi condiţiile socio-economice (de exemplu: persoane fără adăpost, condiţii de locuit inadecvate, fără posibilitate de a răci încăperile).(2)

Mortalitatea cauzată de căldură pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani a crescut cu aproximativ 85% între 2000-2004 şi 2017-2022. În Europa, în vara anului 2022, s-a înregistrat un număr de aproximativ 61.672 de decese cauzate de căldură. În acelaşi timp, expunerea prelungită la radiaţiile ultraviolete (UV) poate produce leziuni ale pielii expuse (arsuri), iar pe termen lung, prin expunere cumulată, poate determina leziuni maligne cutanate”, anunță DSP.

RECOMANDĂRI PENTRU POPULAŢIE ÎN CAZ DE CANICULĂ

Evitaţi căldura!

Evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită şi directă la soare în intervalul orar 11 – 18 şi utilizaţi creme de protecţie pe zonele corpului expuse razelor solare.

Evitaţi activităţile de exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, construcţii, etc) în perioadele cu temperaturi foarte mari. Eventual puteţi desfăşura aceste activităţi în perioadele din zi în care temperaturile sunt mai scăzute.

Staţi la umbră. Amintiţi-vă că temperaturile percepute la soare pot fi cu 10-15 grade C mai mari.

Petreceţi 2-3 ore din timpul zilei într-un loc răcoros.

Rămâneţi la curent cu avertismentele oficiale privind perioadele de caniculă.

Păstraţi legătura cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau care au probleme de sănătate, interesându-vă de starea lor de sănătate.

Păstraţi-vă locuinţa răcoroasă!

Păstraţi ferestrele închise în perioada în care temperatura exterioară este superioară celei din locuinţă şi acoperiţi-le cu jaluzele sau obloane pentru a bloca lumina directă a soarelui.

Deschideţi ferestrele după lăsarea întunericului (când temperatura exterioară este mai mică decât temperatura interioară) pentru a vă răcori casa.

Opriţi funcţionarea a cât mai multe dintre aparatele electro- casnice din locuinţă, dacă nu aveţi nevoie de acestea.

Utilizaţi ventilatoare electrice numai când temperaturile sunt sub 40 grade C. La temperaturi peste 40 grade C ventilatoarele vor încălzi corpul.

Dacă utilizaţi aer condiţionat, setaţi termostatul la 27 grade C şi porniţi un ventilator electric – acest lucru va face ca în camera aerul să se simtă mai rece cu 4 grade C. Astfel se poate face economisi până la 70% din factura de energie electrică pentru răcire.

Amintiţi-vă că poate fi mai răcoare în aer liber, la umbră.

Evitaţi supra-încălzirea corpului şi deshidratarea!

Folosiţi îmbrăcăminte uşoară, lejeră şi amplă,din fibre naturale, pe cât posibil de culori deschise, purtaţi pălării de soare şi ochelari de protecţie solară atunci când faceţi deplasări în exterior.

Scădeţi-vă temperatura corpului prin efectuarea de duşuri sau îmbăiere cu apă răcoritoare.

Udaţi-vă pielea folosind o cârpă umedă, spray sau îmbrăcăminte udă uşoară.

Beţi apă în mod regulat, fără a aştepta să apară senzaţia de sete pentru a vă hidrata adecvat (1 cană de apă pe oră şi cel puţin 2-3 litri pe zi).

Evitaţi expunerea directă la soare în orele de vârf, căutaţi umbră sau rămâneţi în casă. Umbra poate reduce căldura cu mai mult de 10 grade C.

Protejaţi sugarii şi copiii. Nu acoperiţi niciodată un cărucior/cărucior pentru bebeluşi cu ţesătură uscată – acest lucru îl face mai fierbinte în interiorul căruciorului. În schimb, utilizaţi o cârpă umedă, subţire şi reudaţi după cum este necesar pentru a scădea temperatura. Combinaţi cu un ventilator portabil pentru o răcire şi mai mare. Alcoolul favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.

Evitaţi băuturile care au conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola, energizante) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase).

Evitaţi alimentele fierbinţi şi pe cele greu digerabil, dar creşteţi consumul de legume şi fructe proaspete cu un conţinut ridicat de apă, precum castraveţii şi roşiile, pepenele galben, roşu sau prunele. Nu lăsaţi niciodată copiii sau animale în vehicule parcate pentru o perioadă de timp, deoarece temperaturile pot deveni rapid periculos de ridicate. (4)

Protejaţi copiii!

Măsuri de protecţie a nou-născuţilor şi a sugarilor cu vârsta sub 6 luni împotriva radiaţiilor UV

Copiii cu vârsta sub 6 luni nu ar trebui expuşi la lumina directă a soarelui.

Utilizaţi îmbrăcăminte de protecţie uşoară şi lejeră, care acoperă braţele şi picioarele copilului.

Protejaţi întotdeauna capul, faţa, urechile şi gâtul copilului cu o pălărie cu boruri largi.

Puteţi utiliza ochelari de soare cu protecţie UVA/UVB pentru bebeluşi.

Evitaţi plimbările în intervalul orar 11-18 şi pentru plimbare alegeţi zonele cu umbră.

Măsurile de protecţie a sugarilor cu vârsta 6 -12 luni împotriva radiaţiilor UV

Se aplică toate metodele de protecţie descrise mai sus iar la această vârstă se pot folosi la bebeluşi produsele de protecţie solară cu destinaţie specială pentru pielea sugarilor.

Măsurile de protecţie a copiilor mici împotriva radiaţiilor UV: Protejarea de soare a copiilor mici necesită multă atenţie şi efort, fiind important să educaţi atât copiii cât şi persoanele care îi îngrijesc în ceea ce priveşte măsurile de protecţie necesare

Dragoș HOJDA

Print Friendly, PDF & Email
Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate