Connect with us
Descarcă aplicația

IMPORTANT

Elevii și studenții și pensia de urmaș. Ce trebuie să știți

Publicat cu

pe

Anunț pentru cei care beneficiază de pensie de urmaș. Conform prevederilor art. 74 lit. b) din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, copiii au dreptul la pensie de urmaș dacă își continuă studiile într-o formă de învățământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 26 ani. Cu precizarea că beneficiarii pensiei de urmaș au obligația să prezinte adeverințele de studiu în termen de 10 zile calendaristice de la începerea anului școlar repsectiv de la începerea anului universitar.

„În situația copilului, beneficiar al unei pensii de urmaș în condițiile prevăzute la art. 74 lit. b) din Legea nr. 360 /2023 , care nu face dovada continuării studiilor, plata pensiei se suspenda începând cu data de 1 noiembrie a anului în curs . Având în vedere prevederile legale sus-amintite, ca regulă generală, copiii urmași în vârstă de peste 16 ani, au obligația să prezinte în termen de 10 zile calendaristice, de la începerea anului școlar, adeverința în original, din care să rezulte că în anul școlar în curs, urmează o formă de învățământ organizată potrivit legii. De asemenea,  facem precizarea că studenții urmași au obligația ca în termen de 10 zile calendaristice, de la începerea anului universitar, să prezinte adeverința în original, din care să rezulte că în anul universitar în curs, urmează o formă de învățământ superior,  organizată potrivit legii.

În situația în care beneficiarii unei pensii de urmaș urmează studiile în străinătate adeverința de studii va fi tradusă și legalizată și va fi depusă în original la casa teritorială de pensii. În cazul nedepunerii adeverinței, pensia de urmaș aferentă lunii noiembrie a anului în curs se reține de la plată potrivit procedurii”, arată Casa de Pensii Maramureș.

Potrivit prevederilor legale, reluarea în plată a pensiei de urmaş se face de la data suspendării,  după depunerea adeverinței în original la sediul casei teritoriale de pensii.

Dragoș HOJDA

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate

YHP Logo