Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

EMIGRARE – Războiul lui Putin a generat cel mai mare val de emigranți ruși, din motive politice, din 1920 încoace

Publicat cu

pe

Primul exod a avut loc la începutul războiului: până la 300.000 de ruși au fugit din țară în primele luni ale invaziei din Ucraina, ordonată de președintele lor. Un al doilea val s-a declanșat atunci când Vladimir Putin a anunțat „mobilizarea parțială”, în septembrie, iar tinerii disperați s-au grăbit spre punctele de trecere a frontierei, pentru a evita înrolarea, scrie The Economist.

Stabilirea dimensiunii precise a emigrării determinate de război este dificilă. Nimic surprinzător, Kremlinul nu a publicat date în această privință. Totodată, estimările independente au variat de la 500.000 la 1 milion. Dar o nouă analiză a restrâns acest interval.

Rețeaua Re:Rusia a examinat diverse estimări și date disponibile din țări care au acceptat un număr mare de emigranți ruși. Analiștii au descoperit că, din februarie 2022, au părăsit Rusia între 817.000 și 922.000 de persoane. Cele mai mari țări beneficiare au fost Kazahstan și Serbia, fiecare cu 150.000 de emigranți. Însă rușii s-au mutat în toată lumea, inclusiv între 30.000 și 40.000 care au plecat în America, potrivit estimărilor.

Există incertitudini cu privire la date. Rușii pot călători prin mai multe țări de tranzit înainte de a se stabili. Alții se întorc acasă după ce s-au chinuit să-și facă o viață în străinătate, invocând adesea dificultăți în a asigurarea unui loc de muncă. Unii repatriați sugerează că vor încerca din nou să emigreze odată ce posibilitățile financiare o vor permite.

Emigrarea din Rusia lui Putin nu este ceva nou. În primii 19 ani ai domniei sale, au părăsit țara între 1,6 și 2 milioane de oameni (deși rata a scăzut din deceniul turbulent de după 1989). Rata a crescut semnificativ în jurul anului 2012, atunci când Putin a revenit ca președinte în urma unor alegeri marcate de fraude și proteste. Cu toate acestea, invadarea Ucrainei a provocat cel mai mare exod cauzat de revoltele politice, după anii 1920.

Semnificativ este și profilul celor care sunt capabili să se miște. În general, emigranții din timpul războiului din Rusia au niveluri relativ ridicate de venituri, capital social și educație. Este o veste proastă pentru Rusia, atât din punct de vedere economic, cât și social. Re:Rusia consideră că emigranții din timpul războiului reprezintă aproximativ 1% din forța de muncă a Rusiei, exacerbând o lipsă acută de forță de muncă. Institutul Gaidar, un think-tank din Moscova, a declarat că, în aprilie, 35% dintre întreprinderile de producție nu aveau suficienți angajați, cea mai mare cifră din 1996 încoace. Lipsa de specialiști este deosebit de gravă: potrivit unui oficial de la Kremlin, cel puțin 100.000 de profesioniști din IT au părăsit țara în 2022. Fără nicio viziune pentru viitor în afară de izolarea internațională și război, Kremlinul se va chinui în a opri valul.

Actualitate

YHP Logo