Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

ERA ȘI TIMPUL – „Epoca Africii franceze a trecut”, a declarat Emmanuel Macron

Publicat cu

pe

Preşedintele Emmanuel Macron a declarat joi, în Gabon, că „epoca Africii franceze a trecut”, iar Franţa este acum un „interlocutor neutru” pe continent, transmite AFP, citată de Agerpres.

În Gabon, preşedintele Franţei a participat la un summit privind protecţia pădurilor tropicale,”One Forest Summit”, prima etapă a unui turneu de patru zile în Africa Centrală.

Preşedintele Macron a ţinut să ilustreze, în decorul verde al ambasadei Franţei, noua sa strategie africană pentru următorii patru ani, care a fost lansată la Paris la începutul acestei săptămâni.

Într-un moment în care Franţa este din ce în ce mai contestată în anumite ţări africane, precum Mali sau Burkina Faso, Emmanuel Macron a vorbit despre umilinţă în discursul său de luni şi a încurajat un nou parteneriat „echilibrat” şi „responsabil” cu acest continent, precum şi o reducere a prezenţei militare franceze, concentrată în ultimii zece ani pe lupta împotriva jihadismului în Sahel.

„Această epocă a Africii franceze a trecut şi, uneori, am senzaţia că mentalităţile nu evoluează în acelaşi ritm cu al nostru, atunci când citesc, aud şi văd că Franţei încă i se atribuie intenţii pe care ea nu le are, nu le mai are”, a declarat Macron comunităţii franceze din Gabon joi dimineaţă.

În ultimii ani, Franţa a încercat să lase în spate practicile opace şi reţelele de influenţă moştenite din perioada colonială, însă preşedintele Emmanuel Macron continuă să fie criticat pe continentul african pentru că şi-a continuat întâlnirile cu lideri africani consideraţi autoritari.

Aceasta este cea de-a 18-a călătorie a lui Emmanuel Macron în Africa de la începutul primului său mandat de cinci ani în 2017.

Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

YHP Logo