Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

EVENIMENT – Jeremiah Lockwood, muzician și profesor din SUA vine în Baia Mare alături de alți doi artiști pentru a susține un concert de muzică klezmer

Publicat cu

pe

În 29 august 2024, de la ora 18:00, Asociația Maramureș Heritage așteaptă băimărenii pentru al treilea an consecutiv la un concert de muzică klezmer.

Concertul va avea loc în Sala de Spectacole a Colegiului de Artă din oraș, iar intrarea este liberă. În cadrul evenimentului vor concerta trei artiști de muzică klezmer din SUA, iar băimărenii vor avea ocazia să vadă și expoziția Am învins, povestea unor supraviețuitori ai Holocaustului.

Jeremiah Lockwood, unul dintre artiștii care ne vor vizita orașul, a răspuns la o serie de întrebări pentru organizatori.

AMMH: Cine este Jeremiah Lockwood?

JL: Sunt un muzician și un savant al muzicii evreiești, concentrându-mă pe khazones, muzica spirituală a evreilor vorbitori de idiș din Europa de Est. M-am născut în New York, într-o familie de muzicieni și cantori. Bunicul meu a fost un cantor minunat pe nume Jacob Konigsberg, care a avut o influență majoră asupra mea. Timp de mulți ani am condus o trupă numită The Sway Machinery, care se concentrează pe reinterpretarea muzicii cantoriale vechi. În ultimii ani, am lucrat cu cantori din comunitatea Hasidic din Brooklyn. Am scris despre munca acestora, am ajutat la realizarea concertelor și înregistrarea pieselor. De asemenea, sunt chitarist și am lucrat mulți ani cântând blues și alte tipuri de muzică tradițională americană.

AMMH: Cum de ești în turneu în Transilvania?

JL: Pentru mine, Transilvania este un loc foarte important, datorită tradițiilor muzicale profunde și a istoriei evreilor. Este locul în care s-a născut bunica mea și de unde provine o mare parte din familie.

AMMH: Cine sunt ceilalți doi artiști care vor urca cu tine pe scenă la concertul de la Baia Mare?

JL: Voi călători cu dragul meu prieten și fost vecin Jake Shulman-Ment, un violonist klezmer de renume mondial, care a trăit ani de zile în Transilvania și este specialist în stilurile mai vechi ale muzicii klezmer evreiești. Ni se va alătura prietena și colega noastră din Londra, Francesca Ter-Berg, o violoncelistă magistrală și muzician klezmer.

AMMH: De ce ai ales klezmer? Sau klezmer te-a ales pe tine?

JL: Nu m-aș numi muzician klezmer, deși iubesc klezmerul, în special stilurile regionale de muzică pe care le cântau muzicienii evrei când era o comunitate aici, în Transilvania. Sunt într-adevăr mai concentrat pe khazones, care este un fel de părinte sau frate mai mare pentru klezmer. Khazones este muzica cântată în sinagogi de către cantori. Klezmer este muzica cântată pentru nunți și într-o oarecare măsură, alte sărbători evreiești. Klezmer încorporează multe sunete și melodii din sinagogă.

AMMH: Este muzica klezmer din România diferită de cea din alte regiuni?

JL: Da, este! Există un întreg repertoriu de melodii evreiești din Transilvania care a fost păstrat după Holocaust de către muzicienii neevrei. Colegii mei sunt specialiști în acest repertoriu regional!

AMMH: Există audiență pentru muzica klezmer în România și SUA?

JL: Da. Muzica evreiască, în special klezmer, are urmăritori în întreaga lume. Deși știu mai puține despre scena muzicală din România, concertele klezmer din New York City au un public foarte numeros, care la final se lasă cu mult dans.

AMMH: Care este cântecul klezmer favorit al lui Jeremiah Lockwood, dacă există unul?

JL: Dacă este în regulă, voi oferi în schimb una dintre piesele mele cantonale preferate, L’olam Yehey Odom, cântată de un cantor contemporan pe nume Yoel Kohn, a cărui moștenire familială este din comunitatea Hasidică Satmar, o sectă care provine din Transilvania. Această compoziție este a lui Yehoshua Wider, care a fost și un Hasid Satmar născut în Transilvania. Această înregistrare este dintr-un concert pe care l-am realizat și am aranjat acompaniamentul cvartetului de coarde: Cantors’ concert: L’olom yehey odom | 31st JCF (youtube.com)

AMMH: Te rog să transmiți câteva cuvinte celor care așteaptă concertul vostru din 29 august.

JL: Suntem foarte încântați să venim la voi și să aducem muzica noastră în Baia Mare. Concertul va fi o experiență foarte emoționantă pentru mine, fiind aproape de locul unde locuia familia mea înainte de război. Mă aștept ca bucuria, tristețea și tandrețea din muzica pe care o vom cânta să se transmită tuturor celor care vor fi prezenți.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate

YHP Logo