Connect with us
Descarcă aplicația

IMPORTANT

EXPORTATORI – România asigură aproape 30% din necesarul de gaze din Uniunea Europeană

Publicat cu

pe

România se află printre principalii producători de gaze naturale din Uniunea Europeană, chiar dacă în primul trimestru al anului 2024, consumul de gaze naturale în UE a scăzut cu 2% față de aceeași perioadă a anului precedent, ajungând la 111 miliarde de metri cubi.

Consumul redus este teoretic benefic, permițând Europei să devină mai puțin dependentă de importuri. România contribuie semnificativ la producția de gaze naturale, asigurând aproape 30% din totalul producției UE, conform economica.net. În primul trimestru al anului, România a produs 2,4 miliarde de metri cubi de gaze, fiind al doilea cel mai mare producător din UE, după Olanda, care a produs 2,7 miliarde de metri cubi. Germania a furnizat 1 miliard de metri cubi.

Nivelul de umplere a depozitelor de gaze a scăzut cu 29%, de la 95% la 68%, din cauza consumului crescut pe timpul iernii. Totuși, acest nivel este cu 1 punct procentual mai ridicat față de aceeași perioadă a anului trecut, menținându-se peste media istorică.

Importurile de gaze în UE au totalizat 70 miliarde de metri cubi, în scădere cu 5% față de trimestrul anterior și cu 1% față de aceeași perioadă din 2023. Gazele importate prin conducte au constituit 59% din total, iar gazul natural lichefiat (GNL) a reprezentat 41%. Norvegia a fost principalul furnizor de gaze prin conducte pentru UE, cu o cotă de 54%, urmată de Africa de Nord și Rusia.

Importurile de GNL au scăzut cu 5% față de trimestrul anterior și cu 6% față de aceeași perioadă a anului precedent. Franța a fost cel mai mare importator de GNL din UE, urmată de Spania și Țările de Jos, iar Statele Unite au rămas principalul furnizor de GNL pentru Uniunea Europeană, reprezentând jumătate din importuri.

Se preconizează că, începând cu 2027, România va deveni cel mai mare producător de gaze din UE, odată cu începerea producției din proiectul Neptun Deep din Marea Neagră, în contextul scăderii producției Olandei, cauzată de închiderea câmpului Groningen.

Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

YHP Logo