IMPORTANT
EXPOZIȚIE DE ARTĂ FOTOGRAFICĂ – „MOȘTENIREA VIE: Noile Comori ale Patrimoniul Mondial U.N.E.S.C.O. din România”
Publicat cu
3 săptămâni in urmape
De
Vlad HermanExpoziţia de artă fotografică „MOȘTENIREA VIE: Noile Comori ale Patrimoniul Mondial U.N.E.S.C.O. din România” este o expoziţie-eveniment care îşi propune să promoveze în rândul iubitorilor de cultură din ţară şi din străinătate cele mai importante noi valori ale patrimoniului cultural din România. Este o continuare firească a Programului cultural „România-Repere Culturale” care prin evenimentele culturale anterioare din cadrul turneului internațional al expoziției de artă fotografică „Comorile României”, au avut ocazia să promoveze patrimoniul cultural din România în Europa și în Asia, fiind vizionate până acum de sute de mii de vizitatori. Turneul expoziţiei va parcurge toate regiunile istorice ale României Mari şi zonele unde este prezentă diaspora românească .
Vernisajul-eveniment al expoziției va avea loc marți 12 noiembrie 2024 ora 17.00 în „Salonul Artelor” de la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” din Baia Mare. Cu acest prilej se va sărbători Ziua Națională a Patrimoniul Mondial U.N.E.S.C.O. din România și Ziua Tezaurului Uman Viu din România. Expoziţia va fi deschisă în perioada 12 – 22 noiembrie 2024, conform programului Bibliotecii Județene. Intrarea este liberă!
Evenimentul cultural este realizat în colaborare cu „Comitetul de Organizare U.N.E.S.C.O. pentru monumentele istorice din judeţul Maramureș, înscrise în Lista Patrimoniului Mondial , ca parte a bunului serial Biserici de lemn din Maramureș” (Coordonator Lect. univ. dr. Natalia Lazăr de la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Centrul Universitar Nord Baia Mare). Menționez și colaborarea cu O.N.G. Asociația de reconstituire istorică „Omnis Barbaria” din Baia Mare (Dr. Marius Ardeleanu).
În ediția 2024 a acestei expoziții se vor prezenta pe larg cele mai noi obiective înscrise în 2023 si 2024 pe Lista Patrimoniului Mondial U.N.E.S.C.O. din România, adică: Transhumanța (202 ), Ansamblul Monumental de la Târgu Jiu (2024) și Frontierele Imperiului Roman – Dacia (2024).
Și Ziua Națională a Tezaurului Uman Viu din România este sărbătorită în cadrul acestui eveniment, deoarece Programul „Tezaure Umane Vii” a pornit ca o inițiativă a U.N.E.S.C.O. în anul 2009. Această inițiativă vizează pe de o parte creșterea gradului de recunoaștere și vizibilitate a păstrătorilor și transmițătorilor elementelor de patrimoniu cultural imaterial în cadrul comunităților din care fac parte, al specialiștilor și al publicului larg. Pe de altă parte identifică acele persoane care, făcând dovada caracte-rului excepțional al performării, sunt capabile să transmită un anumit element de patri-moniu imaterial, în forma și cu mijloacele tradiționale nealterate, asigurând viabilita-tea acestuia. Acești pastrători ai patrimoniului imaterial sunt un exemplu demn de urmat pentru toți meșterii populari, pentru dăinuirea tradițiilor românești.
Obiectivul expoziţiei este să facă cunoscute publicului larg valorile recunoscute pe plan mondial ale patrimoniului tangibil, intangibil şi natural ale României înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial U.N.E.S.C.O. din România, precum și nevoia stringentă de a le proteja și a le lăsa moștenire generațiilor viitoare. Această moștenire trebuie să fie o moștenire vie, vibrantă în conștiința colectivă a comunităților locale care au norocul de a avea pe meleagurile lor aceste situri ale patrimoniului mondial U.N.E.S.C.O. Micilor comunități, unele rurale, le revine sarcina de a proteja, conserva și promova permanent patrimoniul local înscris pe Lista U.N.E.S.C.O., ca fiind o resursă importantă pentru dezvoltarea durabilă în principal la nivel local , dar și județean, regional sau național.
Marile valori patrimoniale româneşti care ne diferenţiază cultural de alte popoare, au darul de a ne face mândri că suntem români, mai ales acum când are loc un proces de globalizare şi de nivelare a valorilor pe plan mondial. În special acum, când contextul geopolitic mondial instabil și frecvența crescută a războaielor, poate pune în pericol și patrimoniul mondial U.N.E.S.C.O. Trebuie încurajate toate iniţiativele prin care cetăţe-nii să se implice în ampla cunoaştere a patrimoniului cultural . Educația pentru patri-moniu este prilejul cu care se va consolida sentimentul de apartenenţă la un spaţiu cul-tural european și mondial al nostru al tuturor. Patrimoniul U.N.E.S.C.O. este o bogație comună a umanității, desigur cu respectarea diversităţii culturale şi elementelor de unicitate ale fiecărui popor în parte.
Această expoziţie de artă fotografică prezintă , într-un număr de peste 70 de lucrări, unele înrămate la mari dimensiuni , cele mai noi situri înscrise alături de obiectivele U.N.E.S.C.O. din România. Acestea pot să prindă viață în cadrul evenimentelor educative, culturale sau religioase, organizate de comunitățile locale sau terți. Numai așa Patrimoniul U.N.E.S.C.O. devine o „Moștenire Vie”! Numai atunci când localnicii sau turiștii participă cu bucurie în aceste valoroase locaţii la evenimente sau sărbători cu tradiții și obiceiuri , se promovează corespunzator siturile patrimoniului recunoscute pe plan mondial (aflate pe Lista Patrimoniului Mondial U.N.E.S.C.O. din România).
Comunitățile unde se află siturile U.N.E.S.C.O. au un rol hotărâtor în utilizarea cu responsabilitate a patrimoniului astfel încât să faciliteze în prezent întalnirea dintre trecut și viitor, fiind o punte între generații. Localnicii trebuie conștientizați că patrimo-niul UNESCO este o sursă uriașă de bogație comunitară locală și noi trebuie să avem grijă de aceasta. Desigur că nu în toate siturile unde se află obiectivele UNESCO comu-nitățile au reușit să le pună în valoare adecvat. Cred că totuși bunăvoință a existat.
Tânăra generație trebuie educată în spiritul respectului pentru integritatea patrimo-niului și necesitatea conservării acestuia pentru a fi cu adevărat „Moștenirea Vie” pe care ne-o dorim cu toții . Mai ales implicarea Familiei, Școlii și Bisericii pot avea un rol esențial în formarea dragostei pentru patrimoniul local înscris pe Lista U.N.E.S.C.O. Copiii și tinerii trebuie să știe de la cea mai fragedă vârstă că patrimoniul acesta este o parte a identității locale și naționale . Nu trebuie precupețit nici un efort pentru a reuși ! Modalitățile de abordare educativă trebuie să fie creative. Chiar și poveștile despre patrimoniul local înscris pe Lista U.N.E.S.C.O. pot fi prezentate prin tradiționalul viu grai, mult mai interesant decât universul digital sau realitatea virtuală , care fascinează tineretul de la orașe și sate în prezent.
Educația pentru patrimoniu , îmbogăţind sufleteşte oamenii cu bogate informaţii culturale , este o ocazie deosebită de a vizita locurile minunate ale României şi ale lumii iar preţuind patrimoniul cultural ne vom putea descoperi diversitatea şi astfel se va ini-ţia un dialog intercultural despre ce avem în comun noi românii și întreaga umanitate.
Patrimoniul mondial U.N.E.S.C.O. din România este o bogaţie care venind de la strămoşii noştri daci şi străbătând cu succes veacurile este o parte integrantă a identi-tăţii poporului român, dar este totodată şi o valoare universală! Se cuvine deci să-l cunoaştem, să-l păstrăm, să-l punem în valoare şi să-l transmitem generaţiilor viitoare! Responsabilitatea este a fiecăruia dintre noi ca acesta să devină cu adevărat „Moșteni-rea Vie” a românilor, la confluenţa dintre trecut şi viitor.
Evenimentele culturale desfășurate în cadrul acestui proiect cultural sunt organizate sub forma unor evenimente-manifest care au menirea de a atrage atenția autorităților locale sau centrale, cât și societății civile, asupra problematicii Patrimoniului Cultural Mondial U.N.E.S.CO. din România și a nevoii urgente de conservare, reabilitate și punere în valoare a acestuia.
Toți trebuie sensibilizați pentru ca valoroasa memorie a locurilor să dăinuie peste veacuri! Toate aceste fotografii color realizate la un înalt nivel artistic se constituie într-o oglindă vie a bogaţiei culturale de care poate dispune poporul român prin valorificarea durabila a patrimoniului U.N.E.S.C.O. Este momentul ca toţi românii să cunoască şi să aprecieze această inestimabilă avuţie naţională, europeană şi mondială care este patrimoniul U.N.E.S.C.O. din România. Numai așa vom putea face din acesta o resursă im-portantă de dezvoltare personală şi comunitară prin conservare, protejare, promovare şi punere în valoare adecvată. Cu o strategie coerentă pe termen mediu și lung patrimo-niul U.N.E.S.C.O. poate fi un important vector de promovare a turismului cultural în România , ce poate aduce bunăstare tuturor.
Această expoziţie de artă fotografică poate fi considerată o mică provocare pentru vizitatorii de toate vârstele de a se implica personal, îmbogăţindu-se sufleteşte, în valorificarea durabilă a Patrimoniului Mondial U.N.E.S.C.O. din România, matrice identitară națională a poporului român.
Tudorel Ilie
ALEGERI – Administrația Prezidențială: Klaus Iohannis nu a primit informări despre Călin Georgescu
ECONOMIE – Creștere semnificativă a numărului de firme suspendate în 2024
CERCETAȚI PENAL – Doi polițiști s-au bătut într-un restaurant
Un preot din Maramureș a trecut la cele veșnice. Era din Vișeu
CONTROL ÎN TRAFIC – Maramureșean prins beat la volan în județul vecin
Vezi ce efecte negative au antibioticele si paracetamolul
Destinatii de vacanta: Creta – Cele mai frumoase locuri de pe Insula lui Zeus
SPITALUL MUNICIPAL SIGHETU MARMAȚIEI – Programări online pentru consultații
Telefonul de 200 lei preferat de interlopi şi urât de poliţişti. Şi Cherecheș îl avea la el când a fugit
Apa structurata, apa energizata, apa vie: Invata acum pasii necesari ca sa te simti mai sanatos si mai energic in 30 de zile!
ÎNOT MASTERS – Băimăreanul Ioan Ștefan Gherghel, campion european la 100 m fluture
CM ÎNOT – David Popovici, nou record mondial de juniori la 200 m liber
SCHIMBĂRI ÎN EDUCAȚIE – Fără teze obligatorii și medii semestriale
VIDEO – Băimăreanul Lucas Tohătan (BC CSU Sibiu), decisiv în victoria cu „U” BT Cluj
R. STAUDER (prefect Maramureș) – „Împreună cu structurile MAI monitorizăm activitățile care implică siguranța cetățenilor veniți din țara vecină” (VIDEO)
Actualitate
- Fără categorie13 ani in urma
Vezi ce efecte negative au antibioticele si paracetamolul
- Uncategorized12 ani in urma
Destinatii de vacanta: Creta – Cele mai frumoase locuri de pe Insula lui Zeus
- SANATATE2 ani in urma
SPITALUL MUNICIPAL SIGHETU MARMAȚIEI – Programări online pentru consultații
- ACTUALITATE12 luni in urma
Telefonul de 200 lei preferat de interlopi şi urât de poliţişti. Şi Cherecheș îl avea la el când a fugit
- Fără categorie14 ani in urma
Apa structurata, apa energizata, apa vie: Invata acum pasii necesari ca sa te simti mai sanatos si mai energic in 30 de zile!
- SPORT2 ani in urma
ÎNOT MASTERS – Băimăreanul Ioan Ștefan Gherghel, campion european la 100 m fluture
- SPORT2 ani in urma
CM ÎNOT – David Popovici, nou record mondial de juniori la 200 m liber
- ACTUALITATE2 ani in urma
SCHIMBĂRI ÎN EDUCAȚIE – Fără teze obligatorii și medii semestriale