Connect with us
Descarcă aplicația

IMPORTANT

EXPOZIȚIE – „Un secol de arte frumoase la Baia Mare”

Publicat cu

pe

Episcopia Romano-Catolică de Oradea, Centru Cultural și de Pelerinaj împreună cu Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare», instituție aflată sub egida Consiliului Județean Maramureș, organizează miercuri, 8 mai 2024, ora 17:00, vernisajul expoziției intitulată Un secol de arte frumoase la Baia Mare – A szépművészet évszázada Nagybányán, dată la care se celebrează ei 128 de ani de la momentul în care artiștii întemeietori ai Coloniei artistice băimărene au sosit în Baia Mare. Evenimentul va avea loc la Palatul Episcopal Romano-Catolic de Oradea – Sălile de expoziții temporare de la etajul II.

”Expoziția își propune să ofere publicului o sinteză a celor mai reprezentative lucrări de artă create la Baia Mare pe parcursul unui secol cuprins între anii 1896-1996 și vizează un veritabil dialog creator prin care dorim să transmitem valorile estetice specifice Școlii băimărene de pictură. Conceptul curatorial urmărește să confirme procesul evolutiv complex al școlii, cu rădăcini puternic ancorate în tendințele artistice europene ale începutului de secol XX. Lucrările selectate în acest proiect expozițional „Un secol de arte frumoase la Baia Mare”, lucrări de pictură, grafică și sculptură din patrimoniul Muzeului Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» alături de celebra lucrare „Cetatea Hustului” din patrimoniul Muzeului Maramureșan, Sighetu Marmației, susțin un discurs expozițional concludent prin dialectica dintre modelul realismului plein-air-ist, impresionism, post impresionism, expresionism, noul clasicism și avangardă, prin tendințe novatoare și personalități artistice.

Identitatea Centrului Artistic de la Baia Mare, funcționarea neîntreruptă a coloniei artistice până în zilele noastre reprezintă o raritate la nivel european și una din valorile eminamente singulare în spațiul românesc, cu impact și ecou în spațiul artistic european. Regăsim în acest demers afinități ale valorilor europene actuale, multiculturalismul și respectul reciproc între diferitele tradiții etnice, religioase și culturale, datorate unui fertil dialog al limbajului artistic pe care vă invităm să îl descoperiți pe simezele generoase ale Palatului Episcopal Romano-Catolic de Oradea.

Dorim să prezentăm o reală oportunitate pentru vizitatorii orădeni și nu numai, de a admira prin perspectiva coexistenței dintre tradiție și inovație, un număr de 100 de lucrări, de o diversitate tematică cum ar fi: peisajul, portretul și autoportretul, scene de gen, natura statică, dar și o diversitate a tehnicilor artistice: uleiul, pastelul, guașa sau desenul, acrilicul pe pânză, tehnici ale gravurii de șevalet sau sculptură. Vor fi expuse lucrări de o reală valoare patrimonială semnate de Simon Hollósy, părintele Școlii de pictură de la Baia Mare, remarcabil pedagog de anvergură europeană, de fondatorii acesteia Károly Ferenczy, Béla Iványi Grünwald, János Thorma și István Réti alături de o pleiadă de artiști ce au activat în Baia Mare pe parcursul unui secol de activitate artistică dintre care îi numim pe Jenő Maticska, Noémi Ferenczy, Béni Ferenczy, Tibor Boromisza, Oszkár Nagy, Dávid Jándi, Géza Kádár, Károly Kiss, József Klein, Ipolit Strâmbu, Márton Katz, Margit Gráber, Tasso Marchini, Letiția Munteanu, Lazăr Zin, Aurel Popp, Eugen Pascu, József Balla, Traian Bilţiu-Dăncuş, Károly Patkó, Károly Kondrák, Pál Erdős, Friedrich Walter, Gyula Dudás, Gábor Tőrös, Alexandru Şainelic, Zoltán Bitay, Viorel Nimigeanu, Nicolae Apostol, Ágoston Véső, Mircea Roman. Amintim, cu acest prilej, faptul că în anul 1920, la Oradea, a avut loc o amplă expoziție cu lucrări reprezentative Școlii băimărene de pictură, printre artiștii expozanți îi regăsim pe Károly Ferenczy, Valér Ferenczy, Béla Iványi-Grünwald, Samu Börtsök, Tibor Boromisza, János Krizsán, Sára Égly, András Mikola, Sándor Ziffer. De asemenea, Hugó Mund și Gizella Dömötör au locuit între anii 1919 și 1924 în Oradea, unde au realizat expoziții personale.

Ne bucurăm să vă oferim, împreună cu Episcopia Romano-Catolică de Oradea și Centrul Cultural și de Pelerinaj, oportunitatea ca lucrările acestor artiști să se regăsească din nou, după mai bine de 100 de ani, la Oradea”, transmite Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare».

Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

YHP Logo