Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

EXTERNE – Phenianul condamnă exerciţiile SUA-Japonia-Coreea de Sud şi vede în aceste ţări un „NATO asiatic”

Publicat cu

pe

Coreea de Nord a denunţat duminică ultimele exerciţii militare comune între Coreea de Sud, Japonia şi SUA, calificându-le drept „versiunea asiatică a NATO” şi a avertizat împotriva unor „consecinţe fatale”, informează France Presse, transmite AGERPRES.

Cei trei aliaţi au încheiat sâmbătă aceste exerciţii de trei zile, denumite „Freedom Edge”, concentrate pe rachete balistice, apărare antiaeriană, război submarin şi apărare cibernetică.

În cursul unui summit trilateral anul trecut, liderii SUA, Coreei de Sud şi Japoniei deciseseră să organizeze exerciţii anuale în semn de unitate în faţa ameninţărilor Coreei de Nord, dotată cu arma nucleară, şi a influenţei crescânde a Chinei în regiune.

„Denunţăm ferm provocările militare” împotriva Coreei de Nord, a declarat Ministerul nord-coreean de Externe într-un comunicat publicat duminică de agenţia de presă oficială a Phenianului, KCNA.

„Relaţiile între SUA, Japonia şi Coreea au căpătat alura unei versiuni asiatice a NATO”, a adăugat ministerul, avertizând împotriva unor „consecinţe fatale”.

Phenianul „nu va lăsa niciodată să treacă neobservate acţiunile luate de SUA şi de susţinătorii lor pentru a întări blocul militar”, a mai avertizat diplomaţia nord-coreeană.

Portavionul american cu propulsie nucleară USS Theodore Roosevelt, distrugătorul lansator de rachete japonez JS Atago şi avionul de vânătoare sud-coreean KF-16 au fost desfăşurate pentru aceste exerciţii.

Phenianul consideră exerciţiile combinate de acest tip drept repetiţii în vederea unei invazii.

În ultimele săptămâni, Seulul şi Phenianul au recurs la un război al baloanelor, Coreea de Nord trimiţând baloane umplute cu deşeuri în Sud, ca represalii la trimiterile de manifeste de propagandă împotriva regimului nord-coreean de către Coreea de Sud.

Seulul îşi manifestă îngrijorarea faţă de apropierea între Moscova şi vecinul său imprevizibil din Nord, Coreea de Sud intensificându-şi testarea armamentului.

SUA şi ţări aliate au acuzat vineri Coreea de Nord de încălcarea măsurilor de control al armelor prin vânzarea, potrivit Washingtonului, a unor rachete Rusiei, care ar fi utilizate în războiul din Ucraina.

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a deplasat la Phenian în iunie, pentru prima oară în ultimii 24 de ani, pentru o întâlnire cu Kim Jong Un în semn de solidaritate cu acesta.

Print Friendly, PDF & Email
Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate